Nekonvencionalni načini za smanjenje bora

Ima nekih neobičnih saveta koji zaista deluju u smanjenju bora na licu, pa ih valja primenjivati dok je vreme.
Spavati na leđima
Američka dermatološka akademija (ADA) upozorava na to da spavanje u određenim pozicijama iz noći u noć dovodi do stvaranja „noćnih linija“ – bora u vidu linija koje se bukvalno urezuju u površinu vaše kože, ali ne nestaju onoga trenutka kada se probudite. Ono na šta se dalje upozorava jeste da spavanje na boku povećava nastajanje bora na obrazima i bradi, dok se od spavanja sa licem okrenutim nadole stvaraju bore u predelu čela. Eksperti sa ADA-e zato savetuju da je najbolje što više spavati na leđima, kako bi se izbeglo stvaranje bora.
Jesti više ribe – pogotovo lososa
Ne samo da je losos (zajedno sa drugim ribama koje žive u hladnim vodama) idealan izvor proteina već je izuzetno bogat i jako bitnom masnom kiselinom omega-3. Značaj ovih masnih kiselina leži u tome što one hrane i neguju našu kožu i održavaju je mladolikom, čime pomažu pri smanjenju bora.
Ne žmirkajte – nabavite naočari za čitanje
Dalji rezultati do kojih su istraživači sa ADA-e stigli ukazuju na to da repetitivni pokreti lica i mišića lica poput čkiljenja preopterećuju mišiće lica, pa dolazi do stvaranja malih udubljenja ispod površine kože. A sva ova udubljenja u jednom trenutku postaju bore. Stoga držite oči širom otvorene. Ukoliko su vam neophodne naočare za čitanje, obavezno ih nosite, kako biste izbegli naprezanje očiju i mišića oko njih. Ovo se takođe odnosi i na naočare za sunce, koje nam štite kožu oko očiju od štetnog sunčevog zračenja.
Zameniti kafu kakaoom
U istraživanju objavljenom 2006. godine u "Žurnalu ishrane", istraživači su otkrili da kakao, koji sadrži velike količine dva dijetalna flavonola, štiti kožu od štetnog uticaja sunca, poboljšava cirkulaciju krvi u ćelijama kože, utiče na hidrantnost i čini kožu glatkom i na izgled i na dodir.
Više vitamina C
Brojne studije su otkrile da vitamin C može da podstakne veću proizvodnju kolagena, zaštiti od UV-zraka, reguliše probleme sa pigmentacijom kože i smanji upalu kože usled izvesnih poremećaja i uticaja iz spoljašnje sredine. Međutim, ono što zapravo može biti ključno jeste upravo vrsta C vitamina koja se koristi. Najveći broj istraživanja pokazao je da je L-askorbinska kiselina najdelotvornija u smanjenju bora.
Jesti više soje
Većina istraživanja takođe pokazuje da soja može bitno pomoći pri zaštiti i lečenju nekih nuspojava i posledica koje izaziva sunce. Istraživanje objavljeno u "Evropskom žurnalu ishrane" pokazalo je da dodatak jelima na bazi soje (u čije sastavne delove takođe spadaju i vitamini, proteini ribljeg porekla i ekstrakti belog čaja, grožđa i paradajza) izuzetno poboljšava strukturu kože i daje joj izvanrednu čvrstinu, i to nakon samo šest meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.