Nerviraju vas ispucale pete? Uz ove savete imaćete savršeno glatka stopala

Promene na koži stopala vidljive su tokom toplijih meseci kada se nosi laganija obuća. Pripreme za letnjih sezonu nisu uspešne ako celo telo nije u savršenom stanju.

Proces isušivanja kože na petama može započeti i zbog drugih zdravstvenih problema. Bright Side je izdvojio nekoliko mogućih uzroka ove neprijatne pojave zbog koje mnogi izbegavaju da nose laganiju obuću.

1. Debljina

Stopala su izložena težini celog tela. Dodavanje suvišnih kilograma povećava pritisak na masne jastučiće u donjem delu stopala. Pete se usled težine šire kako bi uspostavile ravnotežu. Kada koži nedostaje vlaga, dolazi do pucanja.

Pre svega trebalo bi održavati poželjnu telesnu težinu. Ovaj problem često se javlja kod dijabetičara pa je održavanje poželjnog nivoa šećera u krvi jedan od načina da se spreči oštećenje kože na petama.

2. Nedostatak vitamina

Bez vitamina i minerala koža jednostavno ne može funkcionisati. Postaje suva i gubi na elastičnosti.

U ishrani koristite namirnice bogate vitaminom A, B3, C i E. Važno je jesti hranu koja je bogata cinkom i omega 3 masnim kiselinama, prenosi Index.hr.

3. Neodgovarajuća obuća

Pri nošenju papuča i sandala s visokim potpeticama, masnoća koja se nalazi u petama pomera se prema spoljnim delovima stopala. Pucanje kože jedna je od uobičajenih posledica. Loš kvalitet obuće i tanak đon takođe stvaraju pukotine i bol u stopalima.

Trebalo bi koristiti laganu obuću koja je zatvorena sa svih strana i pruža potporu celom stopalu. Pažljiv odabir odgovarajućeg broja sprečiće neprijatnosti.

4. Menopauza

Dame u menopauzi suočavaju se s čestim pucanjem kože, naročito na mestima koje trpe pritisak – šake i stopala.

Kreme s estrogenom mogu ublažiti problem, ali najbolje je potražiti savet lekara.

5. Dugo stajanje

Tvrda podloga poput parketa radi pritisak na kožu u ovom području.

Trebalo bi izbegavati stajanje u dužem intervalu. Ako je nemoguće, svakodnevno vežbanje raspoređuje pritisak koji trpe pete i pomaže u uspostavljanju pravilnog držanja tela.

6. Greška pri tuširanju

Duge tople kupke nisu najbolja ideja jer voda uklanja prirodnu masnoću koja se sakuplja na stopalima. Zbog toga pete postaju grube i suve. Agresivni deterdženti i sapuni negativno utiču na pH vrednost kože.

Tuširanje toplom vodom je preporučljivo, ali bi boravak pod tušem trebalo ograničiti na pet do deset minuta. Po završetku tuširanja, stopala bi trebalo dobro obrisati peškirom, a potom namazati kremom koja hidrira kožu. Preporučuju se sapuni i kupke na bazi prirodnih sastojaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.