U trendu

Nije prala kosu šamponom 30 dana: Krajnji efekat je bio fascinantan, evo šta joj se desilo

Da li je moguće prati kosu prirodnim putem, bez šampona? 

Postoje neke teme o kojima je svet lepote podeljen, između ostalog, koliko često treba da perete kosu je jedna od njih. Ima onih koji tvrde da je potrebno da perete kosu svaki dan i onih koji misle da je jednom nedeljno više nego dovoljno. A tu su i oni, poput mene, koji su ušli u kontroverzni svet potpunog odustajanja od šamponiranja kose.

Istina je, prestala sam da perem kosu 30 dana. Posle meseci suve, kovrdžave kose, želela sam da se potpuno resetujem i bila sam inspirisana da uklonim sve proizvode sa svoje kose i pustim da se i pramenovi i vlasište(skalp) prirodno ponovo izbalansiraju. Ali, pre nego što pokušate, neka upozorenja: Iako se meni to nije desilo, odustajanje od pranja može izazvati neke neželjene efekte kao što su perut, preosetljivo vlasište, pa čak i gubitak kose (stvari koje su reverzibilne i često povezane sa potrebom kose da povrati ravnotežu nakon odustajanja od šampona).

Koliko često treba da perete kosu?

Ovo je lični izbor i postoje faktori koje treba uzeti u obzir kao što su koliko često vežbate, tip kose, proizvodi koje koristite i kada se osećate najpouzdanije. Suvi šampon može biti odlična opcija između pranja, ali zapamtite da efekti i nakupljanje zagađenja i znoja donose svoje zdravstvene probleme vlasištu, tako da je važno da vaše vlasište bude zdravo i čisto.

Kako preživeti 30 dana bez šampona?

Sve je u rutini. Pranje kose samo vodom nije dovoljno. U stvari, da biste održali kosu zdravom, morate da strukturišete svoju rutinu nege kose kako biste svojoj kosi dali sve što joj je potrebno da bi bila čista, meka i laka za češljanje.

Jedan od načina da se ovo reši je da isprobate prirodne metode, kao što je ispiranje pirinčanom vodom(skrobnom vodom koja ostane nakon ispiranja pirinča) koja je poslednjih godina doživela slavu na Tiktoku.

Može pomoći da se kosi daju važni antioksidansi, minerali i vitamini B i E, koji pomažu da kosa ostane meka, sjajna i lakša za raspetljavanje. Još jedna popularna tehnika koja može pomoći da se izbaci šampon je zajedničko pranje ili zajedničko čišćenje, nežno, nisko agresivno pranje sa regeneratorom, koji hrani dužinu i štiti boju. Međutim, ako tražite potpuno prirodnu rutinu, zajedničko pranje nije prikladno.

Moje iskustvo pranja kose bez šampona Odustajanje od proizvoda za kosu bilo je putovanje uspona i padova.

Bilo je trenutaka kada sam se osećala duboko zadovoljnom i drugi trenuci kada je, sve što sam želela da uradim, bilo da uzmem šampon i dobro operem kosu. Pronalaženje ravnoteže nije bilo lako, ali transformacija tokom nedelja je bila neverovatna, posebno za moju ravnu, tanku kosu, kojoj obično nedostaje volumen. Evo šta se dogodilo:

Dani 1 do 5

Uzbuđenje zbog pokretanja izazova navelo me je da odlučim da perem kosu samo vodom: odmah loša ideja! Iako sam pažljivo češljala po dužini, pokušavajući da raspodelim prirodna ulja na vlasištu do krajeva, koristeći samo vodu, moja je kosa se zaista isušila, i izgledala je bez sjaja i dehidrirano.

Dana 6 do 10

Počela sam da isprobavam neke od najpopularnijih prirodnih metoda na mreži, kao što su voda i sirće i soda bikarbona. Kombinacija koja mi je omogućila da zadržim kosu sjajnom i bila je lagana na mojim korenima. Soda bikarbona daje nežan piling na koži glave i pomaže kod bilo kakvog viška sebuma.

Od 11 do 20 dana

Posebno mi je nedostajala mekoća u kosi, što je bilo produkt nedostatka regeneratora, pa sam odlučila da isprobam jedan od prirodnih metoda o kojima se najviše priča na internetu: jaja. Koristila sam ih pod tušem umesto šampona, ali i kao podlogu za prirodnu masku sa jogurtom i aloe verom koju sam nanosila jednom u tri dana. Otkrila sam da mi je ovo pomoglo da imam više rutine. Nije bilo vidljivog trenutnog efekta, ali s vremenom, moja kosa je postala mekša i jača.

Dana 20 do 25

Tiktok mi je pomogao da pronađem apsolutno najbolju masku za kosu: pomešati laneno seme i ulje, pa kuvati dok se ne pretvori u gel. Ostavite da se ohladi, a zatim nanesite na kosu i ostavite da deluje sat vremena. Smatrala sam ga veoma hidratantnim i ostavio mi je kosu sjajnom.

Dana 26. do 30.

Izgled moje kose se promenio. Ima puno volumena, punog izgleda i uprkos tome što ne koristi šampon, ne smrdi. Naučila sam jedan veoma važan dnevni korak, a to je da se ujutru i uveče, a posebno pre pranja (bez šampona) češljam kako bih ravnomerno rasporedila prirodna ulja na koži glave.

Da li bih to ponovila? Možda, ali verovatno samo kao godišnji tretman detoksikacije kose i kože glave. Moram priznati da je 31. dana, moj šampon za pranje kose najbolje mirisao u mome životu, prenosi Stil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.