U trendu

NIJE SVEJEDNO: Da li da prvo nakvasite četkicu ili iscedite pastu za zube?

Neke dnevne radnje obavljamo rutinski, uopšte ne razmišljamo o njima, kao što je pranje zuba. Da li prvo nakvasiti četkicu ili iscediti pastu za zube? Stomatolozi kažu da nije svejedno.

Pogrešan redosled ovih radnji jedna je od grešaka koje radimo dok peremo zube. Prema Luisu Marionu, paradontologu i profesoru na Univerzitetu u Pensilvaniji prvo treba da pokvasimo četkicu za zube.

“Suva vlakna, čak i ako je četkica super meka imaju jaku abrazivnu moć. Abrazija zubi, odnosno trošenje tvrdog zubnog tkiva i povlačenje desni usled toga, veliki je problem koji viđamo svakodnevno, posebno kod mlađe populacije. Ako četkicu pokvasite tek nakon što ste na nju naneli pastu za zube, vlakna se verovatno neće sasvim potpuno ukvasiti. To nije veliki problem ako ste navikli da perete zube laganim i nežnim pokretima. Ipak, većina ljudi to ne radi”, ističe ovaj stručnjak.

Marion upozorava i da se konac pravilno upotrebljava pre pranja zuba četkicom. Na taj način, konac za zube izvlači nečistoću nakupljenu između zuba. Ako prvo operemo zube, u ustima ćemo imati osećaj čistoće, svežine, ali kada potom izvučemo komadić hrane zalutao između zuba sav doživljaj će se pokvariti.

Na kraju, nemojte zaboraviti i tzv.četkanje jezika, a sve finiširajte vodicom za ispiranje usta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar