Niste ni svesni kako sve zagađenje vazduha utiče na vaše telo

London je uveo jednu od najhrabrijih mera u pokušaju da reši problem zagađenja vazduha.

Hiljade vozača od nedavno plaćaju novu naknadu za ulazak u centralni deo grada.

Ideja je da se u gradu smanji broj vozila, a samim tim i zagađenje vazduha.

Istraživanja sprovedena u poslednjih nekoliko decenija pokazuju da gasovi kao što su azotni dioksid i sitne čestice, poznate kao čestične materije, prodiru duboko u telo i izazivaju teške zdravstvene probleme.

Napad astme

Najočiglednije su posledice koje zagađenje ima na disajne puteve – kod onih koji pate od astme zagađen vazduh može izazvati hronične probleme i asmatične napade.

„Morao sam da ostanem budan jedne noći zato što mi je bilo jako loše zbog zagađenja vazduha“, rekao mi je desetogodišnji Alfi.

„Zagađen vazduh može da vam ošteti pluća, čak i mozak, može da ošteti skoro sve što je u vašem telu“, rekao je on.

Učenik je osnovne škole koja se nalazi u blizini prometne londonske ulice i jedan je od 300 dece iz glavnog grada Velike Britanije koji učestvuju u jednom istraživanju.

Deca koja učestvuju u ovom projektu nose specijalni ranac za praćenje vazduha, opremljen instrumentima za merenje azot-dioksida i najmanjih čestica, nazvanih PM2.5.

Jedan od ciljeva ovog projekta je da dokaže da udisanje prljavog vazduha u ranom uzrastu može da ostavi dugoročne posledice.

Istraživanja su pokazala da deca koja odrastaju u jako zagađenim ulicama imaju manji kapacitet pluća od onih koji rastu u čistijim područjima – u proseku za pet odsto prema studiji u Londonu.

Veliki izazovi

Zagađenje vazduha može da pogorša i druge respiratorne probleme, poput hroničnog bronhitisa, a smatra se da je i karcinom pluća povezan sa tim.

Doktor Ben Baret sa Kraljevskog koledža u Londonu, koji je uključen u istraživanje sa rančevima, kaže da se deca rođena u zagađenijem okruženju suočavaju sa većim izazovima u životu.

„Nije nužno da se zbog zagađenja razviju bolesti, ali je njihovo telo manje sposobno da se nosi sa izazovima tokom adolescencije i odrastanja.“

Drugi put do povrede se otvara kada se najmanje čestice nađu duboko u plućima – u alveolama, odakle se kiseonik prenosi u krvotok.

Utvrđeno je da su čestice PM2.5 dovoljno male da ulaze u kardiovaskularni sistem i cirkulišu kroz telo.

Rizik od toga uključuje potencijal za blokiranje arterija, povećanje opasnosti od moždanog udara, kao i bolesti srca i srčanog udara.

Osim toga, postoje dokazi da čestice mogu da dođu do mozga, pa istraživači pokušavaju da otkriju potencijalne efekte na stanja kao što je demencija.

Dokazi

Velika kineska studija prošle godine ukazala je na vezu između zagađenja i sniženih kognitivnih performansi, dok je britanska studija objavljena prošle sedmice ukazala na vezu sa psihotičnim epizodama kod tinejdžera.

Prema rečima profesora Džonathanu Griga sa Kvin Meri univerziteta u Londonu, vodeće ličnosti u istraživanju uticaja zagađenja vazduha na decu, dokazi za širok spektar uticaja rastu.

„Potpuno smo sigurni da je zagađenje vazduha povezano sa respiratornim bolestima, kao što su astma i kardiovaskularne bolesti sa srčanim udarima, a za pet godina ćemo biti sigurniji u povezanost drugim stanjima, poput demencije i gojaznosti.“

Novo područje istraživanja je potraga za objašnjenjem zašto se bebe u najzagađenijim područjima rađaju prerano ili su sitne u odnosu na one rođene na drugim mestima.

Mala studija, koja je još u toku, istražuje posteljicu i pronašla je crne tačke koje izgledaju slično česticama zagađenja uočenim u ćelijama pluća.

Jedan od istraživača uključenih u tu studiju Noris Liu, takođe sa Kvin Meri univerziteta, kazao je da je očekivano da je posteljica sterilno okruženje, pa su crne tačke iznenađenje.

„Znamo kako čestice zagađenja izgledaju kada su u ćelijama na drugim mestima u telu, posebno u plućima, a crne tačke koje vidimo u posteljici su veoma sličnog oblika i boje.“

Njihovo prisustvo ne dokazuje vezu sa preuranjenim porođajem ili sitnijim bebama, ali ukazuje na moguću povezanost.

Petnaest mladih majki je do sada pristalo da donira posteljice za studiju, a jedna od njih, Rejčel Basvel, mi je rekla da zagađenje vazduha nije bilo među brigama koje je imala u trudnoći.

„Prilično je zastrašujuće“, rekla je. „Kada saznate da ste trudni, štitite se na onoliko načina na koliko možete, a zagađenje vazduha je nešto od čega se ne možete zaštiti lako, naročito u Londonu. To je prilično zastrašujuće.“

(BBC News na srpskom)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.