Novi rizici kada deca prelaze ulicu

U današnje vreme roditelji bi trebalo da promene savete koje daju deci kada je reč o prelaženju ulice: "Pogledaj levo i desno i isključi telefon." Nova studija pokazala je da postoji duplo veća opasnost da tinejdžera udari automobil nego odraslu osobu, i to zbog različitih elektronskih uređaja, kao što su mobilni telefoni ili muzički plejeri.
Istraživanje je pokazalo da je 18% tinejdžera koji su bili žrtve nesreća na ulici, bilo povređeno zbog korišćenja mobilnog telefona ili plejera prilikom prelaženja ulice. Kod odraslih je samo 9% povređeno na ovaj način. Kod male dece, najveći broj nesreća događao se zbog nepravilnog prelaženja ulice.
Rizično ponašanje i nesreće pešaka
Studija je ispitivala faktore pešačkih nesreća 1075 osoba koje su primljene na odeljenje glavne hitne pomoći u Njujork Sitiju od 2008. do 2011. godine. Od onih koji su bili pešaci, žrtve nesreća, 145 (13%) bila su deca.
Deca od 6 godina i mlađa bila su najčešće žrtve jer su istrčavala na ulicu (44%) ili prelazila ulicu van pešačkog prelaza (36%). Iako su deca ovog uzrasta uglavnom pod nadzorom roditelja, veoma često se dešava da prelaze kada je crveno svetlo ili na pogrešnom mestu (van pešačkog prelaza).
Najveći broj nesreća događa se deci uzrasta od 7 do 12 godina (53%), osobama koje prelaze van pešačkog prelaza (47%) i deci koja istrčavaju na ulicu (25%).
Među tinejdžerima uzrasta između 13 i 17 godina koje je udario automobil, 32% je nepravilno prelazilo ulicu, 18% je koristilo mobilni telefon ili muzički plejer prilikom prelaska, 14% je istrčavalo na ulicu i 4% je bilo pod dejstvom alkohola.
Kod odraslih, 18% je prelazilo ulicu van pešačkog, 15% je bilo pod dejstvom alkohola, a 9% je koristilo elektronske uređaje.
Rezultati su pokazali i da su u odnosu na odrasle, deca češće bila muškog pola (65% kod dece, a 53% kod odraslih) i tretirana i puštana na kućno lečenje bez primanja u bolnicu (70% kod dece, a 67% odraslih).
Pouke
Ovo su rezultati istraživanja sprovedenih u Americi i mogu biti dobra pouka i opomena svim roditeljima. Podsećamo da deci treba stalno ukazivati na potencijalne opasnosti od povređivanja, a najviše na opasnosti u saobraćaju.
Takođe smatramo da je veoma važno decu učiti ponašanju u saobraćaju i poštovanju saobraćajnih propisa ličnim primerom: vožnja u automobilu sa vezanim sigurnosnim pojasem, prelaženje ulice na pešačkom prelazu, prolazak raskrsnice samo kada je zeleno svetlo na semaforu, nekorišćenje mobilnih telefona tokom učešća u saobraćaju…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.