U trendu

Novo otkriće: sunčanje ne šteti samo vašoj koži

Tamne tačke koje se pojavljuju na irisu (obojeni deo očiju) – nisu kancerozne, ali ove „pege na očima“ mogu izazvati oštećenja očiju zbog prekomernog izlaganja suncu.

Naučnici su otkrili da osobe kod kojih se razvijaju ovakve tačke mogu biti u većem riziku od katarakte, makularne degeneracije i drugih bolesti povezanih sa preteranim izlaganjem sunčevoj svetlosti.

Rezultati istraživanja nedavno su objavljeni izdanju naučnog časopisa „Investigative Ophthalmology & Visual Science“.

Autor studije dr Kristof Švab, oftamolog na Medicinskom univerzitetu u Gracu u Austriji, izjavio je: Do sada nismo znali tačnu ulogu sunčeve svetlosti u pojavi nekoliko očnih bolesti, a sada imamo jednu vrstu biomarkera (tamne tačkice na irisu) koji nam u stvari ukazuje na visoke količine hronične ekspozicije očiju sunčevoj svetlosti.

Tokom istraživanja pregledane su oči više 600 plivača u javnim bazenima u Štajerskoj, u Austriji. Učesnici su takođe popunili upitnik o svojim navikama zaštite od sunca i koliko su vremena proveli na suncu tokom svog života.

Studija je pokazala da je razvoj pege na oku povezan sa starenjem, ali i sa većim izlaganjem očiju suncu.

Istraživači su takođe utvrdili da su pege bile češće među onima sa očima svetlije boje i onima koji nisu bili toliko voljni da nose tamne naočare ili štitnike za smanjenje izlaganja suncu.

Primećeno je da se pege na očima pojavljuju u donjem spoljnjem delu irisa. Pretpostavke su da obrve i nos mogu da obezbede senku za gornji i unutrašnji deo oka i tako smanjuju izlaganje suncu i rizik za pege u oku.

Ovo je još jedan dokaz da preterano izlaganje suncu šteti zdravlju, i to ne samo koži nego i očima. Zato izlaganje suncu kada je najače (oko podneva) treba izbegavati, a na letovanju koristiti: hladovinu, naočare za sunce i šešire sa širokim obodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.