U trendu

Odavde vrebaju – bakterije

Nošenje kontaktnih sočiva je, i zdravstveno i estetski, najbolje što do danas postoji za osobe koje imaju loš vid. Međutim, izgleda da kontaktna sočiva mogu promeniti bakterijski sastav oko očiju.

Da li je to uzrokovano dodirivanjem prstima prilikom nameštanja sočiva – ostaje nejasno. Postavlja se pitanje da li promena u sastavu mikroba može da poveća rizik od infekcije oka.

Poznato je da nošenje kontaktnih sočiva povećava rizik od keratitisa (bolno i potencijalno ozbiljno zapaljenje rožnjače) i drugih upala oka.

Prema podacima jedne američke studije, više od 30 miliona Amerikanaca nosi kontaktna sočiva, dok je procena Centra za prevenciju i kontrolu bolesti SAD da jedna od 500 osoba razvije neku infekciju svake godine. Samo keratitis se godišnje javi u oko milion slučajeva.

Smatra se da je higijena glavni uzrok problema. Pretpostavlja se da čak 40% do 90% korisnika sočiva ne održava redovno higijenu svojih sočiva i da se ne pridržava uputstva prilikom zamene.

Drugi mogući uzrok problema može biti efekat sočiva na bakterijski sastav oka. Mikrobiomi ili bakterijske zajednice koje normalno postoje u našem oku i štite nas od klica i koje imamo u sebi i na sebi – možda malo drugačije deluju na odnos sočiva i oka.

Imajući taj odnos u vidu, ova studija sprovodi genetski redosled u odnosu na bakterije oka kod osoba sa sočivima i bez njih.

Studija je obuhvatila 58 osoba sa analizom bakterija na površini oka, 20 korisnika sa analizom ispod oka i na sočivima i još 20 korisnika sa analizom sva tri navedena mesta, a polovina je nosila kontaktna sočiva.

Istraživanje je otkrilo da se bakterijski sastav oka razlikuje od bakterijskog sastava oko osoba koji ne nose kontaktna sočiva. Kod osoba koje nose kontaktna sočiva bakterijski sastav oka je mnogo sličniji bakterijskom sastavu okolne kože.

Da li to znači da sočiva uzrokuju konjuktivitis ili keratitis – nije još uvek poznato.

Zbog toga se navodi da je potrebno veće i detaljnije istraživanje koje će utvrditi ulogu mikrobioma u povećanom riziku za infekciju oka kod osoba koji nose kontaktna sočiva.

Bez obzira na rezultate studija, navodi da je nošenje sočiva i dalje siguran i efikasan način za ispravljanje vida. Takođe se navodi da veća higijena i ruku i sočiva može puno pomoći. Osobe koje nose sočiva moraju da operu ruke i pre i posle nameštanja sočiva i da isperu i dezinfikuju sočiva i pre i posle upotrebe.

Osobama koje nose sočiva ne preporučuje se spavanje sa njima i savetuje se zamena sredstva za čišćenje i dezinfekciju na svaka tri meseca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.