U trendu

Opasna sredstva za dezinfekciju ruku

Iz sveta stiže zabrinjavajuća vest: svetski zdravstveni centri za otrove i zarazne bolesti upozoravaju roditelje i školske zvaničnike na korišćenje sredstava za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, jer ima slučajeva trovanja dece tim sredstvima:

  • Prvi slučaj je jedna šestogodišnja devojčica koja je posle škole posrtala, padala (pri tom povredila glavu) i teško izgovarala reči. Zbog toga je odvedena u bolnicu gde su lekari otkrili da je popila dve do tri doze sredstva za dezifenkciju ruku sa mirisom jagode (koje je stajalo kod učitelja, na stolu u učionici). Njen nivo alkohola u krvi bio je 1,79, što je skoro duplo više od zakonski dozvoljenog nivoa, i to za odraslu osobu.
  • Drugi slučaj je petogodišnji dečak sa nivoom alkohola u krvi od 2,0. I za ovaj slučaj krivac je popijeno tečno sredstvo za dezinfekciju ruku.Posle provere nacionalnih podataka, utvrđeno je da ovakvi slučajevi nisu retkost. U 2010. godini bilo je više oko 3600 slučajeva dece mlađe od 12 godina koja su popila sredstvo za dezinfekciju ruku. Već 2013. godine, taj broj je porastao na više od 16.000 slučajeva, što je povećanje od 400%.
Foto: Kboyd/Pixabay.com
Foto: Kboyd/Pixabay.com

Objašnjenje: tečna sredstva za dezinfekciju ruku nalaze se u malim, najčešće šarenim flašicama, primamljivim za mlađu decu, a pri tom imaju i miris vanile, jagode, limuna i slično. Problem je u tome što ovi proizvodi mogu da sadrže od 40% do 95% alkohola, tako da čak i male količine mogu dovesti decu u alkoholisano stanje.

Deca su podložnija trovanju alkoholom od odraslih – čak i od male količine alkohola mogu da povraćaju ili da izgledaju pospano. Takođe, njihov rad srca, krvni pritisak i disanje mogu znatno da se uspore, a može doći i do pada šećera u krvi sa teškim posledicama.

U saopštenju se navodi da se ova sredstva često nalaze na spisku školskog pribora, a roditelji ne znaju da sadrže toliko alkohola, pa deca u školu kao da nose flašu viskija ili votke.

Upozorenja

Stručnjaci upozoravaju da roditelji i nastavnici u školi moraju biti svesni ovog problema. Sva deca, naročito deca manjeg uzrasta, moraju biti pod nadzorom roditelja i nastavnika prilikom korišćenja ovakvih sredstava.

Na kraju se navodi da ova sredstva imaju ulogu u smanjenju bakterija i da ih treba korisiti, ali pod nadzorom, zameniti vlažnim maramicama ili nekim drugim jednokratnim manje opasnim sredstvima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar