najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Opasne dečije igračke

Više puta smo pisali o opasnostima koje “vrebaju od igračaka” na decu i bebe, jer se u zapadnim zemljama stalno apeluje na te opasnosti i dorađuju propisi kako bi se deca zaštitila.
Toksične ili opasne igračke još uvek se mogu naći na policama mnogih prodavnica i megamarketa. Nije to samo pojava “koja se nama dešava” već takvih igračaka ima i u zapadnim zemljama (razvijenim), uprkos oštrim propsima u Americi i Evropskoj uniji.
Primeri
Američki istraživači su ustanovili da pojedine igračke sadrže toksične količine: olova, kadmijuma, antimona i ftalata. Naveli su istraživači podatak kako su u jednoj vinil igrački našli 29 puta veću količinu olova od dozvoljenog zakonskog maksimuma.
"Olovo smo našli u nedozvoljenim količinama u igrački za koju piše da je za decu stariju od 2 godine, a to ne bi trebalo preporučiti ni deci ni odraslima”, ističe jedan od istraživača iz Masačuseca, Endrju Fiš.
Ostali drastični primeri
Jedna prostirka za bebe sadrži visok nivo antimona koji je toksičan do te mere da izaziva rak.
Jedna vrsta olovaka sadrži visok nivo ftalata i kadmijuma. Ftalati su hemikalije za koje se sumnja da prouzrokuju razvojne posledice po zdravlje dece. Kadmijum je otrovan metal koji može izazvati smetnje u radu moždanih ćelija i izazvati probleme sa bubrezima.
Pojedine igračke su se sas tojale od previše sitnih delova, a bile su dozvoljene deci ispod 3 godine starosti. Poznato je da sitni delovi mogu pri gutanju da dovedu do gušenja male dece.
Magneti kao posebna opasnost
Igračke koje sadrže magnete veoma su opasne za malu decu, a ipak se nalaze na tržištima u mnogim zemljama. Ako dete proguta više manjih magneta, oni se u telu (crevima) mogu sastaviti i sačiniti veću nerastvorljivu gomilu koja može izazvati unutrašnje oštećenja organizma.
"Magnetne igračke su mnogo jače nego što su bile u prošlosti, pa zato predstavljaju veću opasnost po zdravlje, naročito male dece, jer ih deca rutinski stavljaju u usta", rekao je Fiš.
Između 2009. i 2011. godine bilo je u Americi 1.700 slučajeva kada su deca progutala magnete i zbog toga prevezena u hitnu pomoć. Više od 70 odsto tih slučajeva bila su deca uzrasta između 4 i 12 godina.
Bučne igračke
Veliku zabrinutost izazivaju podaci koji ukazuju na to da se na tržištu slobodno prodaju neke igračke koje ispuštaju preterano glasne zvuke i tako mogu da naškode sluhu deteta.
Standardima je regulisano gotovo u celom svetu da je zvuk (buka) jači od 85 decibela opasan za ljudske uši, a da su zvuci jačine iznad 65 decibela opasni po decu kada se takve igračke drže u blizini uha. Produženo izlaganje ovakvim zvukovima tokom vremena može dovesti do postepenog gubitka ili oštećenja sluha.
"Koristeći bučne igračke, jedno od petoro dece će imati neki oblik gubitka sluha dok napuni 12 godina", rekao je Fiš.
Istraživači su otkrili tri vrste dečijih “pametnih telefona” na policama prodavnica koji su proizvodili zvuke preko dozvoljenih granica.
Opasnost od gušenja
Istraživači su otkrili veliki broj igračaka koje sadrže toliko sitne delove da ih deca mogu progutati ili gurnuti u nos, što predstavlja realnu opasnost od gušenja.
Opasne igračke se nalaze i u renomiranim prodavnicama, ali je kod nas još veća verovatnoća da se opasne igračke mogu naći na “sivom tržištu” i mnogim “buvljim pijacama” (za male pare).
Upozorenja
Gospodin Endrju Fiš upozorava: "Roditelji bi trebalo da zapamte da naš izveštaj sadrži samo primere potencijalno opasnih igračaka, i nije obuhvatio sve potencijalno opasne igračke. Roditelji treba da ispitaju bezbednost igračaka i potencijalne opasnosti pre kupovine. Uvek treba čitati etikete, upozorenja i preporuke za koji su uzrast igračke namenjene."
Udruženja potrošača u Americi stalno upozoravaju državne organe na energičnu primenu bezbednosnih zakona koji regulišu prodaju dečijih igračaka.
Što se nas tiče, roditelji treba da vode računa o tome “šta kupuju deci za igranje”, ali i da kontrolišu povremeno šta deca rade i čime se igraju, jer mala deca “brzo i neprimetno porastu” i dohvate ono što im nije bilo do skora dostupno.
Podsećamo da treba voditi računa da se mala deca i bebe ne “dočepaju” opasnih predmeta koji nisu igračke: električni aparati, električni kablovi i priključci, makaze, oštri alati, hemijske olovke, šrafcigeri, igle, šnale, klikeri, plastične kese, lekovi, sitni staklići, hemikalije, alkoholna pića, otrovi za insekte i glodare, preparati za zaštitu cveća i bilja, benzin, plin, šibice, upaljači…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike