U trendu

Opet su nas lagali: ovaj vitamin NIJE neophodan u menopauzi

Nedavno je urađeno još jedno istraživanje o vitaminu D zbog kontraverznih izjava zdravstvenih organizacija o potrebnoj količini ovog vitamina.

Kao primer istraživanja uzete su žene u menopauzi i praćen je nivo unosa vitamina D. Žene koje su uzimale dodatno vitamin D imale su vitamin u krvi na nivou od 30 ng/ml (nanograma po mililitru) – povećanu apsorpciju kalcijuma, ali to nije dovelo do prednosti u gustini kostiju, mišićne mase i funkcije mišića i kostiju. Rezultati su bili na nivou lekova placebo koje često koriste žene u menopauzi.

Istraživači smatraju i da je moguće da bi posle godinu dana tretmana vitaminom D rezultati bili bolji, ali za sada nema podrške u odnosu na provereni lek.

Tretman se sastojao od 800 internacionalnih jedinica vitamina D dnevno kao redovan tretman (režim), a 50.000 i.j. dva puta mesečno kao visoko-dozni režim. Žene u visoko-doznom režimu održavale su nivo vitamina D u krvi iznad 30 ng/ml dnevno, dok je redovan tretman održavao nivo od 20 do 25 ng/ml.

Istraživanje je obuhvatalo 230 žena u menopauzi sa nivoima od 14 do 27 ng/ml vitamina D u krvi. Savetovan im je dodatak od 600 do 1400 mg kalcijuma dnevno, što je tipičan iznos za žene u menopauzi.

Iz studije su isključene žene starije od 75 godina zbog crevne otpornosti na vitamin D, kao i žene sa dijabetesom, prelomima i crevnim oboljenjima.

Posle godinu dana kod žena na visokom tretmanu nivo je povećan za 1%, a na redovnom i niskom tretmanu – pad od 2%. Zabeležen je i pad od 1,3% kod onih na tretmanu placebom. Nije bilo razlike između sve tri grupe ni u gustini koštane srži, mišićne mase i funkcije, sem redovnih normalnih preloma koji nisu neuobičajeni.

Istraživanje napominje da su bile uključene i pripadnice crne rase u istraživanje, dok muškarce , mlade žene i starije žene od 75 godina istraživanje nije obuhvatilo.

Zaključci

Zaključak istraživanja je da nisu pronašli podatke za podršku eksperata za održavanje nivoa vitamina D na nivou preko 30 mg/ml kod žena u menopauzi.

Nameće se laičko zapažanje da, dugoročno, zdravom ravnomernom ishranom, redovnim fizičkim aktivnostima i povremenim „normalnim“ sunčanjem – nivo vitamina D u krvi kod žena doprinosi više celokupnom zdravstvenom stanju nego „kljukanje vitaminima“ uoči ili tokom menopauze. Naravno, mogu se vitamini dodavati ishrani, ali oni ne mogu biti „čarobni štapić“ protiv svih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.