Otklonite hronični umor

Evo jednostavnih saveta stručnjaka o tome kako da obezbedite dodatne zalihe energije i izborite se s hroničnim umorom.
Ograničite unos kofeina u poslepodnevnim časovima. U našoj sredini, prosečna osoba popije 2 do 3 šoljice kafe dnevno, što iznosi 200 do 300 miligrama kofeina. Ta količina čini nas budnim i energičnim, tako da je donekle poželjna; ali, ako se kofein konsumira u velikim količinama i u bilo koje vreme, popodne i uveče, to se može negativno odraziti na kvalitet sna i prouzrokovati umor narednog dana.
Fizička iscrpljenost čini nas umornim, ali i emotivna iscrpljenost. Negativna osećanja poput tuge, dosade, besa, zabrinutosti i hroničnog stresa, mogu se jako loše odraziti na vašu vitalnost i potpuno vas iscrpeti. U nekim periodima normalno je osećati neka od ovih osećanja, to je deo života. Ipak, ako reagujete mudro, vaše telo će sačuvati energiju.
Ispljuskajte lice vodom ili se istuširajte kada ste iscrpljeni. Prema jednoj studiji, 55% ispitanika osećalo je podizanje energetskog nivoa kada je koristilo ovu "vodenu" terapiju. Takođe možete imati uz sebe i mali sprej sa vodom, kojim ćete se osvežiti u trenucima umora.
Neka vaše odevanje bude u službi buđenja energije. Ne čuvajte stvari za specijalne prilike, već ih obucite i u običnim prilikama kada želite da se osećate bolje. Ako sebe vidite u ogledalu u najboljem svetlu, to se može odraziti i na mentalnu snagu. Sem toga, nisu na odmet ni komplimenti koje ćete dobiti tokom dana.
Dajte oduška svojim osećanjima. Ako dugo u sebi zadržavate strah, anksioznost i stres, možda ćete se osećati kao jaka i izdržljiva osoba. Ipak, na dugoročnom planu to nije zdravo. Bolje je pričati o svojim osećanjima sa bliskom osobom.
Opustite se uz muziku. Slušanje prijatnih tonova je jedan od najefikasnijih načina da se oslobodite negativnih osećanja, da smanjite unutrašnju tenziju i da podignete nivo energije. Sudeći po jednoj studiji, džogeri koji su trčali slušajući muziku, trčali su brže od onih koji su trčali u tišini.
Dišite "iz stomaka". Kada smo uznemireni, često dišemo "iz pluća". Zastanite i koncentrišite se na svoje disanje. Duboko uzdahnite na nos i izdahnite na usta. Osećajte kako vam se stomak podiže i spušta. Pravilno disanje će vas opustiti i odmoriti.
Hronični umor možete otkloniti i ishranom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.