U trendu

Otkrijte nešto novo o sebi

Jesen je uveliko u toku, i zima je blizu, spremno čeka iza ugla. Ovaj period u godini ispunjen je kišama, a preovlađujuće boje u prirodi su siva i maslinasto zelena. A kako ste vi ovih dana? Osećate li se tmurno, poput vremena, muči li vas neodređeno nezadovoljstvo i bezrazložna zabrinutost? Ako je tako, ne brinite, niste jedini. Većinu ljudi muče slična osećanja i razmišljanja. Šta se može učiniti da se takvo stanje popravi?
Imamo jedan predlog: pronađite svoje novo interesovanje – neku zabavnu i svrhovitu aktivnost, kojom ćete ulepšati sebi ove tmurne dane.
Odrastali smo u uverenju da su tuđe potrebe preče, pa smo se često osećali neugodno istražujući interesovanja koja vode ka našem sopstvenom zadovoljstvu. Ali – ugađajući sebi, mi ne uzimamo od drugih ljudi. Naprotiv: što smo srećniji – imamo više samopouzdanja, bolji smo oslonac za druge, zabavniji smo, vitalniji i širimo oko sebe više pozitivne energije.
Ništa se ne zadobija preko noći, barem ne ono što je zaista vredno. Ali, u bilo kom trenutku možete pokrenuti male šrafove u svom razmišljanju i uneti vedrije boje u svoj intimni svet.
Potražite inspiraciju
Da biste lakše odlučili koja nova aktivnost bi vas učinila zadovoljnijom osobom, prisetite se ciljeva koje ste oduvek hteli da dosegnete. Da li ste želeli da budete profesor, svetski putnik, atletičar, filantrop? Zapišite sve svoje ideje, jer to je prvi korak ka akciji.
Drugi izvor inspiracije može biti vaše detinjstvo – ako ste kao devojčica obožavali balet, velika je verovatnoća da ste i sada ljubitelj plesa.
Možda ste nekada imali želju da uzimate časove letenja, ali se na taj korak niste odlučili jer su vam deca bila mala. Deca su u međuvremenu odrasla – sada imate novu šansu.
Sastavite listu stvari o kojima želite nešto da naučite i – možete početi sa istraživanjem.
Procenite mogućnosti
Sledeće što treba da uradite jeste da procenite da li su vaše ideje realno ostvarljive. Razmislite – kakav vam je stil življenja, da li imate slobodnog vremena nekoliko sati dnevno, ili ga merite u minutima.
Ako je vreme ono što vam nedostaje, pokušajte da kombinujete aktivnosti kojima se već bavite. Na primer – volite da vežbate, ali i da provodite vreme sa prijateljima. Zašto onda ne biste spojili ta dva u jedno biranjem fizičke aktivnosti koju i vaši prijatelji vole?
Probajte nešto potpuno drugačije
Istupite iz kruga delatnosti koje su vam dobro poznate i u kojima ste već vešti. Zašto ne biste pomalo rizikovali i eksperimentisali?
Psiholozi kažu da je čest slučaj da se odrasla osoba zaglavi u svojoj svakodnevnoj rutini. To je zato što mislimo da treba da budemo stručni i uspešni u baš svemu što radimo.
Ali – isprobavanje nečeg sasvim novog u čemu smo neiskusni početnici može doneti mnogo zadovoljstva.
Želite da igrate tenis u pedesetoj? Zašto da ne. Istražujte razne mogućnosti, eksperimentišite.
Pustite da vas radoznalost vodi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.