Otkrivamo kako nam cveće poboljšava zdravlje (foto)

I savremena naučna istraživanja dokazala su ono što se od davnina zna – cveće u kući, bašti ili na terasi doprinosi poboljšanju zdravlja ukućana.
Ukoliko se u našoj životnoj i radnoj okolini pravilno rasporedi odgovarajuće cveće, ono će doprineti kvalitetu našeg života i zdravlja.

Cveće je naročito delotvorno u borbi protiv stresa i depresije.

Foto: Dragan Cvetković
Foto: Dragan Cvetković

Kako baštensko cveće utiče na zdravlje?

Cveće raznih boja u našoj neposrednoj okolini ulepšava i oplemenjuje naš svakodnevni ambijent, smiruje naš organizam i povoljno deluje protiv stresa i depresije. Odmaranje na terasi ili bašti sa cvećem ili zelenilom deluje smirujuće i pruža svežinu u vreme letnjih vrućina.

Miris cveća deluje kao aromaterapija na naše disajne organe i doprinosi našem zdravlju.

Kada imamo zelenilo i cveće u dvorištu, na terasi i prozorima, ono smanjuje buku i upija negativna zračenja iz naše neposredne okoline. Zelenilo i cveće na terasi i prozorima sprečava dolazak prašine u naš stan, a u toku letnjih vrućina ono predstavlja svojevrsnu toplotnu izolaciju.

Da cveće može skrenuti negativnu energiju – potvrđuju brojna istraživanja, ali i stručnjaci za feng-šui.

Same fizičke aktivnosti oko sađenja, zalivanja i održavanja cveća u bašti (dvorištu) ili na terasina doprinose našem zdravlju, jer predstavljaju jednu vrstu obaveznih dnevnih umerenih smirujućih fizičkih aktivnosti.

Foto: Dragan Cvetković
Foto: Dragan Cvetković

Gde treba gajiti baštensko cveće?

Za gajenje cveća su najpogodnije bašte, dvorišta, terase, delovi stepeništa ili sims ispod prozora.

Evo nekih ideja za gajenje cveća u vašoj neposrednoj okolini.

Za prozore preporučujemo manje plastične žardinjere ili saksije sa petunijama, muškatlama ili „bombončićima“.

Kada imate veliku terasu i imate ugrađene žardinjere, možete napraviti i mali park sa: ružama, bršljanom, muškatlama, petunijama i nekim visećim saksijama sa cvećem koje pada preko saksije. Ako je terasa manja, onda izaberite cveće koje odgovara položaju terase prema suncu (svetla ili tamna terasa). Naravno da pri izboru cveća treba voditi računa o tome koliko je terasa izložena suncu, vetru ili kiši.

Foto: Dragan Cvetković
Foto: Dragan Cvetković

Mini-fontana u dvorištu ili na terasi može biti izvor pozitivne smirujuće energije (tihi žubor vode).

Visećim saksijama možete ukrasiti delove zgrade koji štrče ili spoljne delove klima-uređaja.

Začini: u bašti, dvorištu ili na terasi (na prozoru) možemo gajiti i začinsko bilje (ruzmarin, peršun, bosiljak, mirođija…) ili neko voće i povrće (viseće jagode, kupine, mini paradajz, krastavac…) tako da svež i zdrav začin ili voćku imamo na dohvat ruke. Ovo je moguće ukoliko ne živimo u nekom kraju gde ima mnogo prašine i smoga.

Upozorenja

Treba voditi računa o izboru biljaka ako imate malu decu ili kućne ljubimce. Neke biljke ili njihovo lišće mogu biti opasne po zdravlje naših malih ukućana, pa o tome treba voditi računa.

Za osobe sklone alergijama važno je ukloniti cveće koje izaziva alergiju.
Površina i veličina dvorišta, odnosno terase, diktira koje cveće treba gajiti jer ne treba preterivati sa količinom cveća. Previše cveća nam može zauzeti životni prostor ili zamračiti dvorište, pa čak i stan (prozor).

Foto: Dragan Cvetković
Foto: Dragan Cvetković

Umesto zaključka

Ako primenimo neki od navedenih saveta, imaćemo lepo uređenu terasu ili dvorište i jedan prijatan kutak koji ima dušu, diše i miriše, a nama, našim ukućanima i našim gostima biće prijatno u njemu.

U dvorištu ili na terasi mogu se rasporediti razne klupe, stolice, stočići, kako bi vreme provedeno u odmoru, makar i kratkom, bilo prijatno.

Kao ideje mogu poslužiti i priložene slike cveća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.