U trendu

Ovo je osam najprljavijih delova tela: Doktorka upozorava šta vam se može dogoditi ako ih ne perete svaki dan

Briga o higijeni važna je za njegovanje, kako fizičkog, tako i mentalnog zdravlja. Ali, jeste li znali da je slaba higijena jako loša za vaše zdravlje?

Naučnici s Harvarda otkrili su, na primer, da samo u ustima imamo više od 615 vrsti bakterija od kojih su neke iste, a neke i puno gore od onih koje ćete naći u toaletu.

Doktorka Biserka Obradović je za Mondo povodom rastućeg broja crevne viroze rekla: „U našim ustima ima više bakterija nego u WC-u“. A ovo su i ostali primeri prljavih delova tela za koje vam nikad nije palo na pamet da su leglo bakterija.

1. Usta: Kao što smo već rekli, usta su jedno od najdražih skloništa za mnoge bakterije, od kojih je većina opasna pa se nadamo da detaljno vodite računa o oralnoj higijeni.

2. Pazusi: Ispod pazuha se krije oko 80.000 bakterija, zbog čega se većina ljudi i bori s neprijatnim mirisom znoja. Dezodoransi i parfemi ponekad ne pomažu, zato ovaj deo tela perite dobrim antibakterijskim sapunom.

3. Uši: Ušni vosak je neophodan jer štiti ušne kanale od raznih bakterija, insekata i vode, ali su istovremeno uši baš zbog njega svrstane u najprljavije delove tela, a ako ih ne čistite redovno, vrlo lako može doći do gljivične infekcije.

4. Jezik: Zajedno s ustima, i jezik je jedan od najprljavijih delova tela, a retko ko se seti da ga očisti. Redovno pređite četkicom preko njega kada perete zube.

5. Nokti: Ispod noktiju se krije pravi rasadnik bakterija nevidljivih golim okom. Zato pazite da ne budu predugi i redovno perite ruke.

6. Glava: Svrab glave ne izaziva perut sam od sebe, već perut koja je pomešana s bakterijama koje imate na temenu. Što duže odlažete pranje kose, to više prilike imaju bakterije da ostaju na vašoj glavi i šire neprijatan miris.

7. Pupak: Pupak je najzapostavljeniji deo tela pri tuširanju i prepun je bakterija.

8. Nosna šupljina: Prvo mesto na listi zauzima, verovali ili ne – nos! Mnogi nisu svesni toga da je nos u svakom trenutku prepun bakterija, zbog čega treba voditi računa o njegovoj higijeni svakodnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.