Plastične boce – opasnost za zdravlje

Danas svi znamo da je vrlo važno da se uzima dovoljna količina tečnosti, pogotovu leti, kada je spoljna temperatura visoka. Viđali smo ovog leta veliki broj osoba koje nose sa sobom plastične boce napunjene vodom ili nekim drugim osvežavajućim napitkom. Takve boce su lake, čvrste, higijenske i atraktivne, jer se proizvode u različitim oblicima i bojama.

Nova istraživanja pokazala su, međutim, da upotreba tih boca može ozbiljno da ugrozi zdravlje.

Članak doktorke Patricije Hant sa američkog Case Western univerziteta iz Ohaja (Case Western University Ohio)  govori o štetnosti upotrebe polikarbonata kao što je leksan u proizvodnji plastičnih boca. Dr Hant je otkrila da ovaj sastojak oslobađa bisfenol A (BPA), koji snažno remeti hormonsku ravnotežu u organizmu. Oštećuje organe za reprodukciju i ima sporedne efekte na razvoj dojki i razvoj prostate, smanjujući broj spermatozoida. BPA se oslobađa u sadržaj plastičnih boca normalnom upotrebom, pri izlaganju toploti i raznim sredstvima za pranje.

Studija sa američkog Univerziteta Misuri (University of Missouri)  potvrdila je zaključke dr Hant. Ustanovila je da se BPA oslobađa i pri normalnim temperaturama iz plastičnih boca u sadržaj boce. To znači da plastična boca sa vodom koja stoji na stolu može biti štetna. Naučnici i industrijski inženjeri svesni su činjenice da se razne materije oslobađaju iz plastičnih materijala, koji su inertni i stabilni.

Rađena je i jedna studija sa plastičnim bocama za bebe: roditeljima se savetuje da boce ne izlažu u dužem periodu vremena visokim temperaturama, da ih peru vrlo pažljivo i da ih fizički ne oštećuju. Ukoliko se boca fizički ošteti (ogrebe ili pak ispadne na tvrdu podlogu), preporučuje se da se zameni novom. Još nije utvrđeno kada plastične boce počinju ubrzano da oslobađaju bisfenol A, ali se preporučuje da se stare boce za bebe zamene novim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.