U trendu

Pobožne žene duže žive

Iako su naučnici obično skeptici povodom stava da verska opredeljenost može da utiče na zdravlje, jedno novo istraživanje iz Amerike pokazuje da versko opredeljenje i verska posvećenost mogu uticati na zdravlje.

Studija navodi da žene koje redovno posećuju verske službe bar dva puta nedeljno – imaju duži život za 20 godina u odnosu na žene koje to ne rade.

Povezanost između posvećenosti žena religiji i zdravlja ima više duhovni karakter nego naučne dokaze.

Posvećenost religiji ima veliki uticaj na zdravlje, iako tako na prvi pogled ne izgleda. Duhovni mir i spokojstvo vere mogu veoma značajno uticati na nivo stresa, koji se smatra jednim od glavnih pokretača mnogih bolesti i tegoba. Naravno, to ne znači da su ljudi koji ne prisustvuju redovno verskim službama osuđeni na kraći život. Navedeni podaci nisu dokazali uzročno-posledičnu vezu jer je studija ograničena samo na žene, i to katoličke vere, a isto tako i uzroci smrtnosti nisu podobno ispitani.

Ipak, istraživanje pokazuje da žene koje redovno pohađaju versku službu imaju podstrek socijalne podrške i pojačan osećaj samodiscipline, kao i mnogo manju depresiju.

Prema istraživanju, skoro dve trećine Amerikanaca kaže da je religija važan deo njihovog života. Čak 83% Amerikanaca izjavilo je da se jednom nedeljno moli, a 4 od 10 ispitanih nedeljno prisustvuje verskoj službi.

Studija je obuhvatila podatke skoro 75.000 žena u zdravstvenoj studiji sestara. Originalna studija datira još iz 1976. godine sa prosečnom starošću žena između 30 i 55 godina. Informacije o njihovom načinu života, zdravlju i religijskoj posvećenosti prikupljane su u periodu od 1992. do 2012. godine. Tokom perioda istraživanja od 20 godina, više od 13.500 žena je umrlo.

Studija je prilagodila podatke, osim religiji, i mnogim drugim faktorima kao što su: dijete, fizička aktivnost, piće, cigarete, tažina, depresija i društveni život. Prema podacima, žene koje su išle u crkvu barem jednom nedeljno imale su 27% manji rizik od bolesti srca i 21% manji rizik od raka u odnosu na one koje uopšte ne idu u crkvu. Stopa smrtnosti je kod „pobožnih“ žena manja za 26%, a kod žena koje povremeno idu u crkvu – 13%.

Primećeno je i da žene koje redovno prisusvuju verskim obredima, osim manje depresije, manje puše, a imaju i veće šanse za udaju. One i žive u proseku 5 meseci duže od nepobožnih žena.

Napomene

Kako je već navedeno, žene koje su učestvovale u studiji bile su bele rase i katolkinje, pa se rezultati ne odnose na sve žene u Americi. Dodatne istraživanja možda mogu pružiti više dokaza da u veri postoji nešto što produžava život i čuva zdravlje.

Ne ulazeći u verska tumačenja, očigledno je da su neki faktori zdravlja bili povezani, pa su žene koje su češće išle u crkvu imale više vremena za sebe i „antistres terapiju“ tokom molitvi, a pored toga su i manje pušile i verovatno vodile planski i zdraviji život, tako da je sve to pozitivo uticalo na zdravlje i dužinu života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.