Pogrešno postavljanje bebi-sedišta

Nova studija rađena u Americi upozorava da je veliki broj novorođenčadi izložen opasnosti na svom prvom putovanju kući iz bolnice, jer njihovi roditelji nepravilno postavljaju ili koriste sigurnosno sedište za decu.

Istraživači su ispitali 267 porodica sa novorođenim bebama i utvrdili da je 93% napravilo barem jednu veliku grešku pri pozicioniranju svoje bebe u sigurnosno bebi-sedište ili kada samo sedište postavlja u vozilo.

Najčešće greške pri pozicioniranju novorođenčadi:

 • suviše labavo vezan pojas (69%)
 • prenisko postaljena sigurnosna kopča (34%)
 • upotreba drugih proizvoda koji nisu odobreni od proizvođača sedišta (20%)
 • previsoko postavljeni pojasevi (18%)
 • 15% njih nije znalo kako se pravilno postavlja pojas

Najčešći bezbednoste greške pri postavljanju sedišta:

 • suviše labavo postavljanje (43%)
 • pogrešan ugao (36%)
 • nezaključan sigurnosni pojas (23%)
 • nepravilan razmak između bezbednosnog sedišta i prednjeg sedište vozila (17%)

Porodice koje će najverovatnije napraviti jednu ili više velikih bezbedonosnih grešaka siromašnije su, manje obrazovane, partneri nisu u braku ili deca imaju jednog roditelja.

Porodice koji su se konsultovale sa ovlašćenim tehničarem za određene proizvođače sedišta imale su 13 puta veće šanse da pravilno postave i koriste sedište.

„Za mnoge porodice može biti teško da pravilno koriste bezbedonosna sedišta, a mi treba da obezbedimo sredstva i usluge koje su im potrebne kako bi se obezbedilo najsigurnije moguće putovanje za novorođenčad i svu decu“, kaže autor studije dr Bendžamin Hofman, medicinski direktor Tom Sardžent dečjeg centra za bezbednost pri Dornbečer dečjoj bolnici u Portlandu, SAD. „Moramo da krenemo dalje od ideje da se razvijaju i podrže programi bezbednosti dece. Automobilske nesreće su uzrok smrti većeg broja dece, zbog toga nemamo drugog izbora“, dodaje on.

Napomene

Ovo su iskustva iz Amerike, gde se u proseku po graovima brže vozi nego kod nas, ali su propisi o korišćenju bebi-sedišta veoma rigorozni. Tamo se takođe ne dozvoljava čak ni da se deca voze biciklama bez biciklističkih kaciga, a korišćenje kaciga na motorciklima se podrazumeva. Iz ovoga se vidi da se u SAD i razvijenim zemljama veoma mnogo vodi računa o zdravlju dece i njihovoj zaštiti u saobraćaju.

Obično se žalimo da nam je kriva EU ili neko drugi, a mi sami ne primenjujemo zakone, pa je kod nas nažalost praksa:

 • da se deca ne voze u dečijim sedištima
 • da se deca (i odrasli) ne vezuju pojasevima u automobilu
 • da se deca voze nevezana na prednjim sedištima (što je najstrašnije)

Ovakvim ponašanjem mi samo dokazujemo da smo jaki na rečima, a u praksi ne vodimo dovoljno računa o zdravlju i životu svoje dece.

Podsećamo da pri „običnoj“ brzini i naglom kočenju, dete „leti napred“ kao da je teško 400 kg, a takav teret ne mogu da zadrže ni ruke majke, pa onda od udarca stradaju glava i drugi delovi tela!

Zato vodite računa kada vozite svoju decu i upozorite druge da o tome vode računa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.