Pogrešno postavljanje bebi-sedišta

Nova studija rađena u Americi upozorava da je veliki broj novorođenčadi izložen opasnosti na svom prvom putovanju kući iz bolnice, jer njihovi roditelji nepravilno postavljaju ili koriste sigurnosno sedište za decu.

Foto: rhonda_jenkins/Pixabay.com

Foto: rhonda_jenkins/Pixabay.com

Istraživači su ispitali 267 porodica sa novorođenim bebama i utvrdili da je 93% napravilo barem jednu veliku grešku pri pozicioniranju svoje bebe u sigurnosno bebi-sedište ili kada samo sedište postavlja u vozilo.

Najčešće greške pri pozicioniranju novorođenčadi:

 • suviše labavo vezan pojas (69%)
 • prenisko postaljena sigurnosna kopča (34%)
 • upotreba drugih proizvoda koji nisu odobreni od proizvođača sedišta (20%)
 • previsoko postavljeni pojasevi (18%)
 • 15% njih nije znalo kako se pravilno postavlja pojas

Najčešći bezbednoste greške pri postavljanju sedišta:

 • suviše labavo postavljanje (43%)
 • pogrešan ugao (36%)
 • nezaključan sigurnosni pojas (23%)
 • nepravilan razmak između bezbednosnog sedišta i prednjeg sedište vozila (17%)

Porodice koje će najverovatnije napraviti jednu ili više velikih bezbedonosnih grešaka siromašnije su, manje obrazovane, partneri nisu u braku ili deca imaju jednog roditelja.

Porodice koji su se konsultovale sa ovlašćenim tehničarem za određene proizvođače sedišta imale su 13 puta veće šanse da pravilno postave i koriste sedište.

„Za mnoge porodice može biti teško da pravilno koriste bezbedonosna sedišta, a mi treba da obezbedimo sredstva i usluge koje su im potrebne kako bi se obezbedilo najsigurnije moguće putovanje za novorođenčad i svu decu“, kaže autor studije dr Bendžamin Hofman, medicinski direktor Tom Sardžent dečjeg centra za bezbednost pri Dornbečer dečjoj bolnici u Portlandu, SAD. „Moramo da krenemo dalje od ideje da se razvijaju i podrže programi bezbednosti dece. Automobilske nesreće su uzrok smrti većeg broja dece, zbog toga nemamo drugog izbora“, dodaje on.

Napomene

Ovo su iskustva iz Amerike, gde se u proseku po graovima brže vozi nego kod nas, ali su propisi o korišćenju bebi-sedišta veoma rigorozni. Tamo se takođe ne dozvoljava čak ni da se deca voze biciklama bez biciklističkih kaciga, a korišćenje kaciga na motorciklima se podrazumeva. Iz ovoga se vidi da se u SAD i razvijenim zemljama veoma mnogo vodi računa o zdravlju dece i njihovoj zaštiti u saobraćaju.

Obično se žalimo da nam je kriva EU ili neko drugi, a mi sami ne primenjujemo zakone, pa je kod nas nažalost praksa:

 • da se deca ne voze u dečijim sedištima
 • da se deca (i odrasli) ne vezuju pojasevima u automobilu
 • da se deca voze nevezana na prednjim sedištima (što je najstrašnije)

Ovakvim ponašanjem mi samo dokazujemo da smo jaki na rečima, a u praksi ne vodimo dovoljno računa o zdravlju i životu svoje dece.

Podsećamo da pri „običnoj“ brzini i naglom kočenju, dete „leti napred“ kao da je teško 400 kg, a takav teret ne mogu da zadrže ni ruke majke, pa onda od udarca stradaju glava i drugi delovi tela!

Zato vodite računa kada vozite svoju decu i upozorite druge da o tome vode računa.

Ostavite komentar

Ostavite komentar