U trendu

Pravi jastuk čuda čini

Ne postoji ništa bolje nego kad dan započnete sveži i poletni, za šta treba pre svega zahvaliti dobrom snu. Udela u tome kakav će vam san biti u toku noći u velikoj meri ima i adekvatan jastuk na kome spavate. Naime, jastuci ne samo da utiču na kvalitet sna već i na to koliko zdravo ćemo se odmoriti. S druge strane, loš jastuk može da pogorša glavobolju, izazove bol u predelu vrata i ramena, izazove nelagodnost, podstakne kijanje…
Loš jastuk, svakako, neće biti glavni uzrok svih gorepomenutih problema, ali upotreba takvog jastuka može u velikoj meri dodatno pogoršati simptome koji su u direktnoj vezi sa navedenim problemima. O tome koliko jastuk može vaš san pretvoriti u mučenje ne treba ni govoriti. Povrh toga, ukoliko je vašem jastuku odavno isteklo vreme upotrebe, postoji verovatnoća da su se na njemu zadržale ćelije odbačene kože, buđ, gljivice, pa čak i moljci. Sve ovo jastuk čini duplo težim, a samim tim i neudobnijim.
Veličina jastuka
Jastuk treba da bude takav da vaša glava za vreme sna ostane u neutralnom položaju. To znači da bi vaša glava trebalo da bude u ravni sa vašim ramenima, bez preteranog pomeranja nazad ili napred.
1. Osobama koje spavaju okrenute na leđa potrebni su tanji jastuci, da im se glava ne bi našla previše napred.
2. Ukoliko vam je najlagodnije kada spavate okrenuti na bok, potreban vam je čvršći jastuk koji će popuniti prostor između vašeg uha i prednjeg dela ramena.
3. Onima koji najviše vole da spavaju okrenuti na stomak, preporučuju se izuzetno tanki, skoro ravni jastuci. Većini osoba iz ove grupe jastuk pod glavom čak nije ni potreban, ali im se preporučuje svakako jedan ispod stomaka kako bi se izbegao bol u donjem delu kičme.
Punjenje – za koje se odlučiti
Pena – obratite pažnju na gustinu. Što je ona veća, manja je verovatnoća za nepoželjno preterano ugibanje, a samim tim se dobija više na potpori.
Memorijska pena – ovi jastuci su postali izuzetno popularni zbog činjenice da svojim sadržajem zapravo umanjuju broj potisnih tačaka, tako što se konstantno "pokreću" i prilagođavaju obliku vašeg tela i glave za vreme pomeranja tokom noći. Dostupni su u različitim oblicima, uključujući i možda najpopularniji – oblik slova latiničnog slova S (S), koji ima sa cilj da obezbedi dodatnu potporu vratu. Lošija strana ovih jastuka je ta što je poznato da sam materijal od koga je jastuk načinjen proizvodi dosta toplote. Zbog toga se dešava da ponekad odaje neprijatan hemijski miris.
Lateks – jastuci izrađeni od lateksa predstavljaju najčvršće jastuke. Imaju i sposobnost da odbijaju buđ i moljce, kao i bakterije iz prašine. Oni su takođe jako dobri jer pružaju izuzetnu potporu kičmi i vratu prilikom poravnjavanja tela i glave u najadekvatniji položaj.
Vuna/vata – ovi jastuci spadaju u grupu hipoalergenata i otporni su na buđ i bakterije iz prašine. Obe vrste su, takođe, i jako čvrste…
Perje – mnogi eksperti preporučuju upravo jastuke sa ovim punjenjem kao jedne od najboljih i najpogodnijih za dobar san. Oni smatraju da je mogućnost pomeranja punjenja u delu jastuka koji vam najviše u tom trenutku odgovara što se potpore tiče, čini ove jastuke izuzetno dobrim izborom. Povrh svega, jako su mekani, a opet i dovoljno čvrsti da vam obezbede neophodnu potporu. Kod ovih jastuka postoji mogućnost javljanja alergije na perje ili buđ.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar