Pravilan hod i zdravlje stopala

Od brojnih predmeta koje svakodnevno stavljamo na sebe, cipele zauzimaju posebno mesto, i to ne bez razloga. Ostatak garderobe može da bude najrazličitije prirode, ali cipele su te koje najviše utiču na pravilno držanje i hod, kao i na stanje stopala i zglobova.

Dugotrajno nošenje neudobne obuće može da izazove prilične probleme – još je Montenj izjavio: „Kada imam kurje oko koje mi pritiska nožni prst, ja sam neraspoložen, zlovoljan i nepristupačan.“ Većina nas je bar u nekom periodu iskusila ovu vrstu zlovolje koja nastaje kada, usled problema sa obućom, imamo poteškoće pri kretanju. U to spadaju žuljevi, razne vrste plikova i deformiteti stopala.

Staro dobro pravilo važi i danas: kožne cipele su, definitivno, najkvalitetnije. Mera kvaliteta nije samo trajnost obuće već i njena udobnost i zaštita koju pruža stopalu. Definitivno pogrešan potez predstavlja kupovina tesnih cipela u paketu sa prodavčevom rečenicom: „Raširiće se, takav je model.“ U ovoj borbi između kalupa cipele i stopala često se desi baš suprotno – da cipela „modelira“ stopalo, ostavljajući bolne tragove na njemu.

Strogi kanoni mode zahtevaju sve veće žrtve kada je obuća u pitanju. Ako baš i ne možete da odolite zovu trenda, pokušajte da racionalizujete količinu vremena koju ćete provesti u lepim, a neudobnim cipelama. To se posebno odnosi na trenutno aktuelne cipele sa uskim vrhom – u njima su vrhovi prstiju „uklešteni“ na krajnje neprirodan način. Valja imati na umu da je nošenje udobne obuće trajna investicija i za starije dane, te da su zdrava stopala važnija od prolaznog modnog talasa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.