Prenos bakterija u kuhinji

Foto: OlafBroeker/Pixabay.com

Ručni peškiri i kuhinjske krpe – „najkontaminiranije“ su stvari u kuhinji, navodi se u novoj istraživačkoj studiji.

Telefoni (mobilni ili bežični) još jedan su potencijalni izvor bakterija u kuhinji i izvor „unakrsne“ kontaminacije, utvrdili su istraživači. „Unakrsna“ kontaminacija je pojam koji se odnosi na slučajno prenošenje potencijalno opasnih bakterija sa jedne na drugu površinu.

Istraživači sa Univerziteta u Kanzasu anketirali su 123 osobe da bi otkrili kako bi one pripremile sirovo mleveno goveđe meso ili piletinu, zajedno sa voćnom salatom. Učesnici su vršili pripremu hrane na radnoj površini u kuhinji.

Bezopasan tip bakterija postavljen je u sirovo goveđe i pileće meso da bi se pratilo kretanje bakterija i uočilo eventualno „povećanje“ zagađenja tokom pripreme obroka.

Uočeno je da su učesnici u istraživanju često upotrebljavali peškire, uključujući papirne ubruse, čak i kada ih nisu koristili za sušenje ruku. Peškiri ili kuhinjske krpe kojima su brisane ruke bili su više kontaminirani bakterijama od svih testiranih kontaktnih površina”, izjavila je vodeći istraživač i specijalista za bezbednost hrane Džini Sned u univerzitetskom saopštenju.

Mnogi učesnici su dodirivali ili hvatali peškire pre pranja ruku ili su ih koristilih posle neadekvatnog pranja ruku. Čak i nakon što bi pravilno oprali ruke, učesnici su ponovo koristiti peškire i ponovno kontaminirali ruke bakterijama sa peškira.

Kuhinjske krpe ili peškiri mogu se lako kontaminirati mikroorganizmima koji mogu izazvati razne bolesti kada se nađu u hrani. Istraživači napominju da su prethodne studije otkrile da bakterije koje se najčešće nalaze u sirovom mesu, ako se nađu na kuhinjskoj krpi, peškiru ili sunđeru – ostaju sačuvane i preko noći, čak i kada su isprane u sudoperi.

Istraživači savetuju čestu zamenu i pranje kuhinjskih krpa ili korišćenje papirnih ubrusa, koje treba bacati posle svake upotrebe.

Istraživači su otkrili da je više od 90% voćnih salata koje su pripremili učesnici bilo kontaminirano bakterijama, što pokazuje da, ako se u kuhinji negde nalaze „opasne“ bakterije, postoji velika opasnost da one „pređu“ na hranu i budu uzrok nekih infektivnih bolesti (na primer, salmonele).

Četiri od pet učesnika takođe je prenelo bakterije sa sirovog mesa na: lavabo slavinu, frižider, rernu ili kuhinjsku kantu za đubre.

Bežični i mobilni telefoni

Mnogi učesnici u ispitivanju koristili su telefone tokom pripreme obroka, a nisu ih očistili pravilno.

Postala je „moda“ da osobe koje rade u kuhinji obično tokom pripremanja hrane uzimaju mobilne telefone, bežične telefone i tablet računare, a obično ne vodimo računa o tome gde su sve telefoni bili pre toga. Razmislite o tome koliko puta ste videli nekoga sa mobilnim telefonom u kolima, autobusu, na javnim mestima ili u kupatilu, gde ima mnogo mikroorganizmi kao što su „norovirus“ ili „e-koli“.

Bilo bi poželjno, pre korišćenja telefona ili elektronskih uređaja u kuhinji, obrisati aparate sredstvom za dezinfekciju.

Rezultati istraživanja nedavno su objavljeni su u časopisu “Food Protection Trends”.

Zaključak

Iz navedenog se mogu izvući neka „pravila“ za poboljšanje higijene u kuhinji:

  • češće perite ruke tokom pripremanja hrane, a manje koristite krpe i peškire
  • umesto platnenih krpa i peškira, bolje je koristiti ubruse za jednokratnu upotrebu koje posle upotrebe treba baciti
  • peškire i kuhinjske krpe često menjajte i perite
  • često brišite i perite dezinfekcionim sredstvima radne površine u kuhinji
  • izbegavajte upotrebu telefona i drugih elektronskih uređaja u kuhinji
  • često brišite telefone vlažnim maramicama, čistim vlažnim krpama ili nekim dezinfekcionim sredstvima

Ostavite komentar