Proizvodi za negu kose mogu biti – fatalni

Mnoge crnkinje koriste razne proizvoda za negu kose s hemikalijama koje mogu negativno uticati na hormone.

Primećeno je da ove hemikalije mogu biti razlog zbog kojeg crne žene imaju veće stope poremećaja hormona nego druge žene u SAD.

Na primer, crne žene ulaze u pubertet u mlađoj dobi i imaju procentualno veće problema povezane sa hormonima kao što su prerani porođaj, fibroidi u materici i neplodnost u odnosu na druge rase žena. Njihove stope raka dojke i raka endometrijuma takođe su u porastu, kažu naučnici Instituta „Sajlent Spring“.

Činjenice govore da su hemikalije u proizvodima za kosu i u kozmetičkim preparatima uglavnom neproverene i nedovoljno zakonski regulisane.

Istraživači smatraju da je ova studija prvi korak ka otkrivanju štetnih supstanci u kozmetičkim proizvodima koje često koriste žene raznih rasa, ali negativan uticaj na zdravstvene probleme češći je kod crnih žena.

Analizirano je 18 različita proizvoda za kosu koje su koristile crne žene, uključujući tretmane vrućim uljem, boje za kosu, stimulatore za koren kose, regeneratore, losione za kosu i relaksante za kosu.

U proizvodima je otkriveno ukupno 45 uzroka endokrinih poremećaja, pri čemu svaki proizvod sadrži između šest i 30 hemikalija. U ranijim studijama ovi endokrini poremećaji povezivani su sa različitim bolestima kao što su astma, reproduktivni poremećaji, nepravilnost pri rađanju i kancer.

Jedanaest proizvoda sadržalo je sedam hemikalija koje su zabranjene u Evropskoj uniji ili američkim propisima. Regeneratori za kosu koji se prodaju za decu imaju najviše nivoe takvih hemikalija, navodi se u izveštaju.

Parabeni, aditivi, nonilfenoli i dietilftalat pronađeni su u znatnim količinama u stimulatorima za koren kose, losionima za kosu i regeneratorima za kosu, dok su ciklosiloksani češći otkriveni u učvršćivačima.

Svi proizvodi sadržali su mirisne hemikalije, a 78 procenata – parabene. Među ispitivanim proizvodima 84% otkrivenih hemikalija nije navedeno na etiketi proizvoda.

Propisima je regulisano da kompanije nisu obavezne da otkriju sve što je u njihovim proizvodima (poslovna tajna ili autorsko pravo?) pa je zato potrošačima teško da dođu do pravih informacija o sadržaju proizvoda.

U proizvodima za negu kose koji se uvoze na američko tržište otkriveno je više štetnih hemikalija, verovatno zato što su u nekim zemljama blaži propisi ili zato što u tim zemljama nema crne populacije.

Studija je nedavno objavljena u časopisu „Environmental Research“.

Napomene

Ova studija je dokaz da proizvodi za negu kose mogu biti izvor toksičnih hemikalija koje negativno utiču na zdravlje ljudi, i to različito na pojedine etničke grupe.

Iz istraživanja se vidi da su ovi proizvodi „veoma“ štetni za žene crne rase, a pretpostavljamo da su „manje“ štetni (otrovni) za žene drugih rasa – to zaista deluje zastrašujuće.

Ovo što je otkriveno u Americi verovatno je samo „vrh ledene sante“, a pitanje je kakvi se sve proizvodi za negu kose, štetni po zdravlje, nalaze na tržištima „nerazvijenih i egzotičnih zemalja“, pa i na našem tržištu, a nisu regulisani našim propisima ili propisima Evropske unije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.