Rizici tetoviranja

Danas u svetu raste popularnost tetoviranja, a mnogi misle da je to hit, nešto sasvim normalno i poželjno i da svako na telu treba da ima neku tetovažu. Razne slike, natpisi i crteži mnogima su primamljivi, pa se tetoviranje danas može nazvati i umetnošću.

Upozorenja

Postoje, međutim, opasnosti tetoviranja koje nimalo nisu bezazlene.

Nova studija iz SAD upozorava na visoku stopu prijavljenih komplikacija usled tetoviranja. Studija upozorava lekare da budu svesni i pripremljeni na ovakve pacijente s obzirom na popularnost tetoviranja, kako bi se uočena „šteta“ po zdravlje umanjila.

Istraživači su anketirali 300 odraslih osoba u Njujorku, starosti od 18 do 69 godina, sa tetovažama. Većina njih nije imala više od 5 tetovaža, a najčešće mesto za tetoviranje bile su ruke, čak 67%.

Foto: 25621/Pixabay.com
Foto: 25621/Pixabay.com

Oko 6% učesnika studije imalo je neki vid komplikacija posle tetoviranja. Najčešće su to osip, infekcija, otekline i svrab. Ponekad su komplikacije trajale i duže od 4 meseca, a neki i sada imaju probleme sa kožom.

U studiji se navodi da se neki uočeni zdravstveni problemi mogu rešiti antiupalnim lekovima, steroidima,  ali u nekim slučajevima neophodna je i laserska operacija.

Kao najčešći razlog komplikacija navode se hemikalije koje se koriste prilikom tetoviranja jer nisu standardizovane i nisu pravilno pravno regulisane.

Istraživači navode da je još uvek nepoznato da li su reakcije primećene na koži zbog hemikalija u mastilu ili zbog nekih drugih dodataka kao što su konzervansi .

Nedostatak baze podataka sprečava pouzdano i precizno praćenje pacijenata i reakcija na koži koje imaju.

Kao razlog za nepohodnost baze, naučnici navode da u Americi jedna od pet odraslih osoba ima bar neku tetovažu. U pitanju su milioni ljudi, samo u Americi.

Foto: Sabasingh/Pixabay.com
Foto: Sabasingh/Pixabay.com

Upozorenja

I ranije smo upozoravali na to da tetoviranje treba da rade stručne osobe u sterilnim uslovima i u „zvaničnim“ objektima sa kvalitetnim sredstvima.

Kao što se vidi iz zaključaka istraživanja, prilikom tetoviranja treba biti oprezan kako bi se izbegle komplikacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.