Sasvim jednostavno: Rešite se lošeg zadaha

Nije teško!

Najčešći uzrok neugodnog zadaha je previše bakterija u usnoj šupljini. Zato procesuiranje ostataka hrane može da stvoriti smrad nalik sumporu. Te bakterije mogu se ukloniti četkicom za jezik, piše nemački medicinski časopis Hausarzt.

Glavni uzrok neugodnog jutarnjeg zadaha je suvoća usne šupljine. Tokom noći, odnosno spavanja, lučenje sline je smanjeno, posebno ako imate problema sa sinusima i disajnim putevima, što dovodi do disanja na usta i hrkanja.

Suva usta rezultiraju razvojem anaerobnih bakterija (onih koje se razvijaju u uslovima bez kiseonika) upravo zbog nedostatka vode, odnosno sline u ustima koja sadrži kiseonik.

U tom slučaju najbolje je posegnuti za čašom vode, kažu stručnjaci. To će pomoći da se ispere višak bakterija iz usne šupljine.

Posle usta, najčešći je uzrok problem s probavnim organima, odnosno želucem. I konzumiranje nekih namirnica, poput luka, može da rezultira lošim zadahom.

Osobe koje imaju problema sa želučanom kiselinom ili gastritisom, takođe su ugrožena grupa kada je posredi ova neugodna tegoba.

Ako redovno perete zube i četkate jezik, a i dalje imate problem sa neugodnim zadahom, trebalo bi da posetite stomatologa kako bi se isključili ostali problemi, poput propadanja zuba ili nastanka parodontnog džepa.

Sledeća adresa je otorinolaringolog jer i problemi sa sinusima i krajnicima mogu izazvati neugodan zadah.

3 komentara
 1. Tina

  Za, sve ima rešenje tako i za neprijatan zadah… . Već duže vreme koristim pastu za zube koja je prirodna, i koja štiti moje desni. I koja je bez fluora…

  1. magdalena

   A koja je to pasta,prosvetli nas….

   1. bambi

    Ta pasta se zove jabuka ujutru, jabuka u podne i jabuka uvece. Ali da se konzumira bez ljustenja i dok se jede da se kida zubima i vilicom da bi se jacali desni i koren zuba. Sto se tice pasti za zube i cetkica, dovoljno je sa mekom cetkicom detaljno iscetkati zubice ujutru i to nekih 5 minuta uz masiranje desni i obavezno jezik dobro istrljati. Osim toga preko 80% se zubi cuvaju zapravo ishranom a ne glancaricom. I na kraju, obavezno, ali obavezno, izbegavajte da se ljubite sa sponzorusama zbog silnih dermato venericnih bolesti. Hvala

Napišite komentar