Senzacionalno: Revolucionarni lepak može za minut da zakrpi teške ozlede

Živote kritično povređenih ljudi uskoro bi mogao da spašava nov lepak koji ekstremno brzo može da zatvori rane. Lepak se stavlja direktno na ranu, a deluje za samo 60 sekundi.

Ovaj veliki pomak u medicini delo je američkih i australskih naučnika. Lepak se naziva MeTro i proizvodi se od prirodnog proteina tropoelastina. Nakon što se stavi direktno na ranu, tretira se UV svetlom i potpuno zatvara povredu, a radi čak i na mokrom tkivu pa  nema potrebe za spajalicama ili šivanjem.

Kako je lepak elastičan, to znači da je dizajniran da radi i na unutrašnjim organima koji menjaju oblik, poput pluća ili srca. Organi koji se šire imaju rizik od kidanja šavova, a ovakav ljepak taj rizik može da ukloni.

Dodatna prednost mu je i što se lakše može primeniti na teže dostupnim područjima tokom operacije. Kako se navodi, može se razgraditi za nekoliko sati ili za nekoliko sedmica pa može drastično skratiti vreme oporavka.

– Potencijalne primene su ogromne – od saniranja teških povreda na mestima nesreća ili u ratnim područjima, ali i kao veliko poboljšanje za operacije u bolnicama – rekao je Entoni Vajs (Anthony Weiss) sa Univerziteta u Sidneju.

U studiji su naučnici uspešno krpili rezove u arterijama i na plućima glodavaca kao i na plućima svinja. Još se čeka studija na ljudima i procene su da bi za tri do pet godina ovakav lepak mogao stići u bolnice, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.