U trendu

Šest koraka za poboljšanje noktiju

Prema mišljenju stručnjaka Američke akademije za dermatologiju, ako vodite računa o svojim noktima i ako znate kada je pravo vreme da posetite dermatologa, onda ste na pravom putu da vam nokti izgledaju odlično, a samim tim i da zaštitite svoje zdravlje, jer: nokti su pokazatelji unutrašnjeg zdravlja!
Zaštita noktiju, a samim tim i zdravlja, obuhvata sledećih šest koraka:
Nosite svoj pribor za nokte kada posećujte manikire
Ovo je najbolja stvar koju možete da učinite za zdravlje svojih noktiju. Ako koristite svoj pribor za nokte, smanjujete rizik od razvijanja gljivičnih infekcija od zajedničkih instrumenata koji nisu dobro sterilisani.
Kako bi se sprečila pojava infekcija, mnogi saloni nude svojim klijentima antigljivične tečnosti ili kreme i to je u redu, ali važno je da obavestite svog dermatologa ako se u salonu koji vi posećujete koristi neki od takvih proizvoda, jer oni mogu pogrešno da reaguju u kontaktu sa različitim tipovima kože, napominju dermatolozi.
Koristite šelak za nokte umesto laka
Ako imate lomljive nokte, možda bi trebalo da razmislite o upotrebi šelaka za nokte, umesto tradicionalnog laka. Šelak je novi manikirski tretman koji se pravi od iste vrste materijala koja se koristi za izradu stomatoloških zaptivnih masa. Može da traje i do šest nedelja, ne ljušti se i ne mrlja, a ne možete ga ostrugati ni ključem. Pored toga, sprečava lomljenje noktiju i poboljšava njihovu hidrataciju.
Iz ovih razloga, šelak velikom brzinom menja lak za nokte u profesionalnim salonima. On se nanosi u tri sloja, a posle svakog nanesenog sloja, nokti se izlažu ultraljubičastoj svetlosti radi sušenja. To može predstavljati rizik za oči, ali se zato u toku procesa nose zaštitne naočare.
Uzimajte biotin suplemente
Stručnjaci preporučuju dnevni unos 2,5 grama biotina, suplementa vitamina V, kako bi se pomoglo jačanje noktiju.
Nosite rukavice
Za radove u mokrom, kao što su na primer radovi u bašti ili pranje sudova, trebalo bi da nosite zaštitne rukavice. Na taj način ćete zaštititi svoje nokte od pucanja pod uticajem vode, koja omekšava nokte, naročito ako obavljate naporno i dugotrajno ribanje.
Recite svojoj manikirki šta ne želite
Ne dozvolite manikirki da vam turpija nokte pre poliranja, jer se na taj način nokti stanjuju i slabe. Takođe, ne treba dozvoliti da vam potiskuju zanoktice, jer se u suprotnom otvaraju vrata za širenje gljivica.
Treba da znate na šta da obratite pažnju
Tamna linija ili mladež ispod nokta može biti melanom. Linije i talasi na noktima mogu predstavljati simptom psorijaze ili nekog drugog zapaljenja. Plavetnilo u noktima može predstavljati znak infekcije pluća, dijabetesa ili neki drugi cirkulatorni problem.
Podeljeni, žuti i lomnjivi nokti – mogu ukazivati na različite poremećaje, počev od gljivičnih infekcija do oboljenja štitne žlezde. Ako su nokti belji prema korenu, a oko toga se nalazi taman krug, to može ukazivati na bolest jetre.
Sve u svemu, važno je znati da bi, ako uočite promene na noktima, trebalo da posetite dermatologa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.