U trendu

Skraćeno radno vreme majki i dojenje

Mlade majke koji se vrate na posao i počnu da rade puno radno vreme obično smanjuju ili prekidaju dojenje svoje dece, za razliku od majki koje se vraćaju na svoje radno mesto sa skraćenim radnim vremenom – rezultati su studije nedavno objavljene u američkom časopisu „Journal of Human Lactation“.

Istraživači su zaključili: „Podrška kasnijem povratku majki na plaćeno zaposlenje (duže porodiljsko bolovanje), ili na honorarni posao, može da pomogne majkama da ostvare namere i planove za dojenje svojih beba. To može povećati stope dojenja i može imati važne implikacije po javno zdravlje majki i njihove novorođenčadi.“

Opšte je poznato da dojenje bebe i majčino mleko ima velike zdravstvene beneficije i za bebu i za majku.

Istraživači su analizirali podatke skoro 1.200 novih majki u SAD i ustanovili da je skoro 29% majki planiralo i želelo da doji svoje bebe bar tri meseca ili više, ali da mnoge nisu ispunile taj cilj.

Upoređeno je dojenje majki koje su ostale kod kuće najmanje tri meseca nakon porođaja i majki koje su se vratile da rade puno radno vreme u roku od šest nedelja nakon porođaja. Majke koje su se nakon šest nedelja vratile na posao imale su 2,25 puta manje šanse da ispune svoje tromesečne planove za dojenje dece. Majke koje su se vratile da rade puno radno vreme nakon tri meseca od porođaja imale su 1,82 puta manje šanse da postignu svoj cilj kada je reč o dojenju.

Žene koje su posle porođaja i porodiljskog bolovanja od šest nedelja ili tri meseca nastavile sa poslom, ali sa skraćenim radnim vremenom, uglavnom su dojile svoje bebe tri meseca ili duže.

Napomene

Istraživanja iz Amerike trebalo bi da budu poučna i za nas.

Naši organi vlasti treba da se založe praktičnim merama da porodilje imaju plaćeno porodiljsko odsustvo duže od tri meseca, a kasnije skraćeno radno vreme, kako bi se smanjila „bela kuga“ i sačuvalo zdravlje dece i njihovih majki.

Naravno, potrebno je i da poslodavci omoguće majkama da im se „sačuva“ radno mesto nakon porođaja, tj. da se pruže uslovi ne samo za dojenje nego i za negu deteta, čime bismo dosta učinili za budućnost naših naraštaja.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar