U trendu

Solarijum i opekotine

Opekotine na koži ili crvenilo predstavljaju uobičajene pojave čak i među fakultetski obrazovanim mladim ženama koje posećuju solarijume, pokazuje jedna nedavna studija.
Istraživači su ustanovili da je gotovo svaka peta poseta solarijumu dovela do crvenila kože ili opekotina kod brucoškinja i studentkinja druge godine koje su želele bronzanu boju kože.
"Naši rezultati pokazuju da su opekotine slične opekotinama od sunca uobičajena pojava nastala usled korišćenja solarijuma", upozorava istraživač dr Džerod Stepleton (Jerod Stapleton), stručnjak za rak kože na Institutu u Nju Džersiju u Nju Brunsviku. "Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na to da podaci pokazuju da opekotine od solarijuma povećavaju rizik od nastanka raka kože kod mladih osoba."
Za studiju su istraživači koristili podatke sa 198 ženskih koledža koji imaju solarijume. Analizirali su podatke u periodu od sredine januara do kraja marta, jer su obično to najpopularniji meseci za korišćenje solarijuma.
Druge slične studije oslanjale su se na ankete studentkinja na osnovu ranijih iskustava i rezultati su bili slični. Tretmani u solarijumu trajali su obično 14 dnevnih intervala. Ispitivane (anketirane) žene izjavile su da su imale najmanje jedan tretman (u trajanju od 14 dana) u solarijumu u poslednjih godinu dana.
Ponašanje u solarijumu
Tokom dvanaestonedeljnog perioda anketiranja, žene su prijavile 1.429 sesija sunčanja u solarijumu. Svaka poseta solarijumu trajala je oko 14 minuta. Tri četvrtine žena ne nosi nikakvu odeću tokom sunčanja, a skoro 39% njih nije nosilo naočare kako bi zaštitilo svoje oči. Žene su izjavile da je obično do 5 sesija dovelo do crvenila kože ili opekotine od solarijuma. Oko dve trećine žena imalo je bar jednom u životu opekotine kože ili crvenilo od sunčanja u solarijumu. Oko polvina ispitanih izjavila je da je imala dve ili više "epizoda", a nešto više od jedne trećine prijavilo je crvenilo ili opekotine tri ili više puta.
Istraživači su želeli i da utvrde kakva je osetljivost kože žena (devojaka) koje su imale opekotine. Interesantno je da su uporno išle u solarijum i dobijale opekotine i žene koje su znale da im je koža osetljiva na sunce.
Devojke koje godinama koriste solarijum imale su manje opekotina tokom sunčanja u solarijumu od onih koje ga koriste povremeno. Istraživači pretpostavljaju da devojke koje često koriste solarijume tokom vremena nauče kako da prilagode svoje izlaganje UV zracima kako bi sprečile opekotine.
Ova studija analizirala je samo mlađu populaciju (studente) jer ta starosna grupa ima visoku stopu sunčanja zbog izražene želje da ima tamniji ten.
Upozorenje
Istraživači upozoravaju da je preterano izlaganje suncu ili zracima iz solarijuma štetno po kožu i zdravlje naročito kod mladih osoba. Svesni su da većina devojaka i žena nije voljna da odustane od poseta solarijumu, ali smatraju da putem edukacije treba što više osoba upoznati sa štetnim uticajem UV zraka na kožu.
Opekotine i crvenilo kože mogu se smanjiti ređim posetama solarijumu. Ako zraci kojima se izlažu osobe budu slabiji ili je sesija kraća, verovatnoća za nastanak crvenila ili opekotina je manja.
Studija je nedavno objavljena u časopisu "Translational Behavioral Medicine".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.