U trendu

Sredstva za intimnu negu – izvor opasnosti

Žene često razgovaraju o nezi kože i kose, ali retko o sredstvima za intimnu negu. Pitanje je kakva je sanitarna zaštita sredstava za intimnu higijenu.

Članovi Američkog kongresa i ženske zdravstvene grupe izrazili su zabrinutost zbog nedostatka istraživanja o bezbednosti tampona, uložaka i drugih higijenskih proizvoda za žene.

Karolin Malonej navodi da je vreme da se proizvodi za žensku higijenu temeljno istraže, kako bi se obezbedile potpune i tačne informacije, jer se smatra da ne postoji istraživanje koje dokazuje da su svi proizvodi za žensku higijenu bezbedni. Zato je potreban čvršći dokaz o njihovoj bezbednosti.

Nezavisne ženske zdravstvene organizacije pronašle su hemikalije u nekim tamponima i ulošcima i smatra se da su te hemikalije kancerogene i toksične.

Sa druge strane, proizvođači proizvoda i FDA kažu da su proizvodi za žensku higijenu bezbedni – i ako sadrže neke hemikalije, one nisu rizične i ima ih u tragovima.

Karolin Molonei tvrdi, međutim, da niko ne može biti siguran u nešto dok se to ne dokaže, naročito kada se proizvodi troše u velikim količinama. Sa ovom konstatacijom slaže se i profesor mikrobiologije i patologije dr Filip Tierno, koji već duže vreme proučava mikoroorganizme koji žive u vagini i sindrom toksičnog šoka zbog česte upotrebe tampona.

U izveštaju se navodi da su potencijalno opasni sastojci – dioksini i ostali pesticidi u tamponima i ulošcima, kao i mirisne hemikalije i boje u papirnim i vlažnim maramicama ili ulošcima.

Nedavna studija pokazala je da „vaginalni tuš“ može da poveća izloženost žena hemikalijama koje su povezane sa brojnim zdravstvenim problemima, uključujući i uticaj na razvoj i ponašanje deteta u materici. Zbog toga su Američki koledž za akušestvo i ginekologiju i druge medicinske grupe protiv ispiranja vagine raznim tečnostima, jer dovode do narušavanja prirodne kiselosti vagine, vaginalnih infekcija, zapaljenja male karlice, kao i do prevremenog porođaja.

Glavni rezultati ovog rada pokazuju da ženski proizvodi za negu tela, naročito za negu vagine, ne treba da budu izvor izloženosti sintetičkim hemikalijama.

Na osnovu ženske peticije, FDA je sprečila odluku da na ženskim proizvodima stoji oznaka „samo za spoljnu upotrebu“.

Na osnovu svega izloženog i naših ranijih priloga, ne treba preterivati sa hemikalijama za negu tela, pogotovu sa sredstvima za intimnu negu. Ako primetite da vam neke hemikalije za intimnu higijenu smetaju, treba da ih zamenite novom odgovarajućom vrstom ili da ih izbacite iz upotrebe.

Opet podsećamo: sredstva za ličnu higijenu treba nabavljati u zvaničnim prodavnicama, jer ipak podležu nekakvoj kontroli. Izbegavajte kupovinu sredstava za ličnu higijenu na „crnom tržištu“ i jeftinu uvoznu robu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.