U trendu

Šta nam oštećuje kosu?

Opadanje kose kod svake osobe, bilo da je muškarac ili žena, obavezno izaziva traume. Uzroci opadanja kose i drugi problemi sa kosom mogu biti različiti, a mi ćemo navesti samo neke.
Genetske predispozicije
Nasledni faktor bitno utiče na kvalitet kose, tako da od njega često zavisi: gustina kose, boja kose, kvalitet kose, jačina vlakana, opadanje kose… Na ovaj faktor se malo može uticati, ali je veoma važno sačuvati i negovati kosu "s kakvom vas je majka rodila".
Hormoni
Hormoni i hormonska ravnoteža (neravnoteža) česti su uzroci problema sa kosom ili opadanja kose, naročito kod žena.
Kod žena se opadanje kose javlja posle porođaja, usled bolesti jajnika, a retko usled dejstva nekih kontraceptivnih sedstava. To je bio slučaj koda ranijih generacija kontraceptivnih sredstava. Obično je neravnoteža hormona prolazna (kratkotrajna), tako da posle uravnoteženja hormona i kosa ponovo dobija stari kvalitet.
Nezdrava ishrana
Nepravilna i neredovna ihrana sa nedovoljno vitamina, belančevina, masnih kiselina, cinka, gvožđa, karotena i silicijuma, negativno utiče na celokupni organizam, naročito na kosu.
Rigorozne dijete predstavljaju opasnost po ceo organizam, ali i po kvalitat i rast kose.
Za zdravu i jaku kosu preporučuju se sirovo voće i povrće (sveže), mahunarke, koštunjavo voće i riba.
Duvanski dim i smog
Dokazano je da je kvalitet kose slabiji kod pušača. Velika koncentracija duvanskog dima u prostorijama ili izloženost kose vazduhu punom smoga veoma štetno utiče na kosu. Dim i čestice prašine (smoga) talože se u kosi i usled vlage i znoja rastvaraju i hemijski oštećuju kosu.
Pranje i nega kose
Neredovno (retko) pranje kose izaziva skupljanje masnoće u kosi i zapušenje lojnih žlezdi, čime se izaziva nepravilna ishrana kose. Pored toga, masna i prljava kosa podložna je razvoju gljivica koje negativno deluju na kosu.
Amonijak, nekvalitatni šamponi i ostala jaka sredstva za negu kose mogu svojim dejstvom da upropaste kosu na duže vreme.
Kratka i uredna kosa lakša je za održavanje, ali je i zdravija.
Oštar češalj i druga oštra sredstva kojima se nemilosrdno češlja kosa i grebe glava oštećuju i kosu i koren kose. Često i dugo feniranje vrelim vazduhom može nam gotovo sagoreti kosu.
Leto i bazen
Leti, na moru ili bazenu, kosu ne treba previše izlagati: suncu, vetru, hloru i slanoj vodi. Potrebno je koristiti: kape, šešire ili marame, a po povratku oprati kosu blagim šamponom, regeneratorom i čistom vodom.
Bolest i lekovi
Mnoge bolesti pored toga što napadaju druge organe nepovoljno deluju i na kosu. Zato, ukoliko se pojave problemi sa kosom, treba proveriti da nema neke bolesti koja usput napada i kosu.
Stres veoma intenzivno utiče na smanjenje kvaliteta kose (pojava sedih vlasi ili opadanje kose). To se naročito dešava nakon nekog intenzivnog stresnog događaja, nakon nesreće ili posle operacije.
Između ostalog, na kvalitet kose negativno utiču: dijabetes, maligne bolesti, autoimune bolesti i neke hronične bolesti.
Pojedini lekovi mogu biti uzrok opadanja i slabljenja kose: citostatici, vitamin A, antidepresivi, hormoni, beta-blokatori, lekovi za smanjenje masnoće u krvi…
Rendgensko zračenje i druga elektromagnetna zračenja oštećuju kosu prolazno, ali dugotrajno intenzivno zračenje trajno uništava kosu.
Mehanički uticaji
Ne treba zanemariti ni mehaničke uticaje na kosu kao što su zategnutost kose šnalama i čvrsto vezivanje kose u rep, tesne kape, oštar rajf, nošenje tereta na glavi…
Za kraj
Naveli smo neke razloge koji nam oštećuju i kvare kosu. Iz svega ovoga treba izvući pouke kako bismo sačuvali svoje zdravlje i svoju kosu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)