U trendu

Šta pomaže protiv celulita?

Celulit je izraz koji definiše otekline, kvrge ili izbočine na nekim delovima tela, najčešće na nogama i stomaku. Ova pojava se obično javlja kod žena i ne ugrožava zdravlje, ali većina žena pati zbog toga, jer smatra da to negativno utiče na izgled, što ih strašno psihički opterećuje.
Kada je celulit povezan sa povećanom telesnom težinom (gojaznost), onda to negativno utiče na zdravlje.
Tačni uzroci celulita nisu poznati, ali su medicinski stručnjaci utvrdili neke faktore koji povećavaju i neke faktore koji smanjuju celulit.
Šta smanjuje celulit?
Pravilna ishrana sa dosta voća i povrća, koja sadrži vitamine A, E, C i K, povoljno deluje na metabolizam i smanjuje naslage masti u telu.
Voda i prirodni sokovi bez šećera u organizmu omogućavaju pravilno varenje hrane i izbacivanje toksina iz tela. Limunada bez šećera je veoma korisna.
Pravilno i duboko disanje (pogotovu na čistom vazduhu) omogućava da u krvi ima dovoljno kiseonika, što sprečava nagomilavanje štetnih sastojaka u organizmu.
Umerene fizičke aktivnosti, aerobik, fitnes, pilates ili obična šetnja – sagorevaju suvišne kalorije, masnoće, omogućavaju ravnomerno smanjivanje masnog tkiva i zatezanje mišića.
Masaža povećava cirkulaciju krvi, što sprečava stvaranje masnih naslaga ispod kože. U novije vreme se primenjuje i ultrazvučna masaža. Masaža deluje smirujuće, što takođe povoljno deluje na smanjenje celulita.
Opuštanje, spavanje i odmor (u dovoljnim količinama) – veoma su važni protiv mnogih bolesti i tegoba, a i protiv celulita. Korisno se pokazalo i opuštanje kroz joga vežbe.
Biljna vlakna, integralne žitarice i proteini u ishrani povoljno deluju na sprečavanje gojaznosti i pojavu celulita, jer se sa manje hrane postiže sitost i kvalitetnije varenje hrane.
Povrće: šargarepa, spanać, soja, karfiol, paradajz, luk, brokoli, cvekla, grašak i pasulj – sadrže sastojke koji "zatežu kožu".
Voće jarkih boja: pomorandže, grožđe, kruške, jabuke, banane, breskve, borovnice, jagode, kajsije, suve šljive – sadrže antioksidante i potpomažu izbacivanje tečnosti iz organizma.
Često kupanje, tuširanje, plivanje ili sauna – omogućavaju koži da diše i da kroz otvorene znojne žlezde izbacuje štetne materije. Kupanje u "bisernoj" kadi povoljno deluje na kožu i potkožna tkiva.
Intenzivno-pulsirajuća svetlost iz savrememih specijalnih aparata povoljno deluje protiv celulita, mada je ova metoda još u eksperimentalnoj fazi.
Esencijalne masne kiseline sadrže: riba, orasi, badem, maslinovo ulje, a one pomažu obnavljanje tkiva.
Piletina, obrano mleko i jaja – preporučuju se za jelo umesto jakih i masnih mesa.
Čajevi od: trešnjinih peteljki, jasena, gorske suručice, maslačka, kao i zeleni ili beli čaj – pročišćuju organizam.
Ovo su neki saveti koji vam mogu pomoći u borbi protiv celulita, ali i protiv gojaznosti, za bolji i zdraviji život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.