Šta raditi kada je veliko nevreme?

Nedavno nevreme u SAD i nekim zemljama zapadne Evrope izazvalo je mnogo nevolja njihovim stanovnicima, a neki problemi su mogli da se izbegnu preduzimanjem mera predostrožnosti i pravilnim ponašanjem tokom nevremena.
U ovakvim slučajevima dolazi do nestanka struje, neprohodnih puteva i drugih problema. Navodimo neka pitanja i mišljenja stručnjaka o tome kako se pripremiti i šta raditi ako vas zadesi ovakva vrsta prirodnih nepogoda.
Kako se pripremiti?
U kući treba uvek imati rezervne količine hrane i vode. Potrebne su vam visokoenergetske namirnice poput suvog voća, oraha i slično, a osim toga treba imati i izvesne količine namirnica koje ne zahtevaju kuvanje ili čuvanje u frižideru.
Nabavite flaširanu vodu i čuvajte je na lako dostupnom mestu. Prikupite lekove koji su vam potrebni na dnevnoj bazi. Stavite ih u ranac ili torbu ako bude bilo potrebno da se evakuišete.
Neka vam baterijske lampe budu lako dostupne, kao i drugi urećaji koji rade na baterije.
Da li treba preduzeti neke mere predostrožnosti pre čišćenja snega?
Rizik od srčanog udara za vreme čišćenja snega može da poraste kod nekih osoba, a posebno kod onih sa postojećim srčanim oboljenjima, istorijom moždanog udara ili osoba koje su u lošem fizičkom stanju.
Ako ste izloženi riziku od srčanog udara, onda nađite nekog drugog da čisti sneg. Ako ne možete naći nikoga, pratite sledeća uputstva: često pravite pauze, nemojte jesti teške obroke neposredno pre ili odmah nakon čišćenja, nemojte piti alkohol neposredno pre ili odmah nakon čišćenja, koristite malu lopatu.
Koliko dugo mogu trajati namirnice u frižideru kada nema struje?
Kada nema struje, namirnice u frižideru ostaće hladne oko četiri do šest sati. Da biste povećali to vreme, držite vrata na frižideru i zamrzivaču zatvorena. Ako je zamrzivač pun, temperatura će se održati oko 48 sati, a ako je do pola pun, 24 sata.
Koje namirnice prvo treba jesti kada nestane struja?
Prvo treba jesti ostatke nekog obroka, meso i sve namirnice sa mlekom, mekim sirom, slatkom ili kiselom pavlakom.
Ako smrznuta hrana još uvek sadrži kristale leda, onda može bezbedno da se kuva, jede ili ponovo zamrzne, ako se vrati struja.
Voće koje je bilo zamrznuto može se jesti ako još uvek ima dobar ukus i miris. Povrće koje je potpuno odmrznuto ne treba jesti, jer se tada bakterije brzo razmnožavaju.
Neke namirnice koje se obično drže u frižideru, na sobnoj temperaturi mogu trajati i do nekoliko dana. To su puter, margarin, tvrdi sir, sveže voće, povrće, voćni sokovi, sušeno voće, senf, kečap, masline i drugo.
Može li hrana iz frižidera da se stavi u sneg?
To nije bezbedno jer se smrznuta hrana može otopiti ako je izložena sunčevim zracima, čak i ako je spoljna temperatura veoma niska.
Šta ako nestane i voda?
Koristite led, bezalkoholna pića i voćne sokove kao zamenu za vodu. Za hitne slučajeve i ako nema drugog izvora vode, može se koristiti sneg. Dovođenje vode do ključanja u trajanju od jednog minuta, ubiće veći broj bakterija, ali se nećete rešiti hemikalija koje se ponekad mogu naći u snegu.
Šta je najbolji način da ostanemo zagrejani?
Zatvorite sobe koje nisu neophodne za očuvanje toplote. Stavite krpe ili peškire ispod svih vrata i prozora koji ne dihtuju dobro. Ako koristite šporet ili peć na drva, budite sigurni da ga pravilno ventilirate.
Oblačite se u slojevima tople i lagane odeće koju možete da dodate i skinete po potrebi.
Kako zaštititi osetljive članove porodice, kao što su deca i stariji?
Imajte na umu da je veoma mladim i starijim osobama, kao i majkama koje doje, potrebno više vode.
Možda ćete morati da ublažite strahove svoje dece. Zadržite dnevnu rutinu dece koliko je to moguće, jer ona često mogu zavisiti od vremena za obroke, spavanje i slično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.