U trendu

Šta sve vreba sa četkica za zube?

Vaša četkica za zube prepuna je bakterija, kažu istraživači sa engleskog Univerziteta u Mančesteru. Oni su otkrili da jedna nepokrivena četkice sadrži više od sto miliona bakterija, uključujući i ešerihiju koli, koja može da izazove proliv i stafilokoke, izazivače infekcije kože. Ipak, ne paničite, ni vaša usta nisu baš sterilna.
Bakterije u ustima
"Suština je da se u našim ustima svakoga dana nalazi na stotine mikroorganizama", kaže dr Mekobs (Gayle McCombs), vanredni profesor i direktor Centra za istraživanje higijene zuba na Old Dominion University. "To nije strašno, ali problemi tek počinju kada je nezdravo stanje bakterija u ustima."
"Važno je zapamtiti da plak iz usta sadrži bakterije", kaže stomatolog Kimberli Harms. "Vi stavljate bakterije na četkicu za zube svaki put kada perete zube."
Četkica za zube – uzrok bolesti?
Bez obzira na to koliko bakterija živi u ustima, ili su došle tamo preko vaše četkice, vaše telo ima prirodni odbrambeni mehanizam, pa je malo verovatno da dobijete neku infekciju samo pranjem zuba.
"Srećom, ljudsko telo je obično u stanju da se brani od bakterija", kaže Harms. "Dakle, mi nemamo bilo kakvog stvarnog dokaza da četkica za zube izaziva nekakvu štetu ili povrede i ne znamo koliko često bakterije sa nje mogu izazvati infekcije."
Ipak, treba voditi računa o čuvanju (skladištenju) četkice za zube, uključujući i to gde je čuvamo u toaletu.
Ne držite četkicu za zube blizu WC šolje
Većina kupatila je malih dimenzija. U mnogim domovima WC šolja je veoma blizu lavaboa u kupatilu gde držimo četkice za zube. Svako ispiranje WC šolje stvara "sprej" bakterija u vazduhu, a sigurno ne želite da on bude blizu otvorene četkice za zube. "Vi ne skladištite svoje tanjire i čaše po toaletu blizu WC šolje, pa zašto stavljati tamo četkice za zube? Zato čuvajte četkice za zube što je moguće dalje od WC šolje." Takođe, mi ne jedemo posle odlaska u toalet bez prethodnog pranja ruku. Zato pre pranja zuba, operite i ruke i četkicu.
Saveti za čuvanje četkica za zube
Kada preselite svoju četkicu daleko od WC šolje, evo još nekoliko saveta kojih se treba pridržavati:

  • Isperite četkicu temeljno vodom iz česme svaki put kada je koristite.
  • Čuvajte četkicu za zube na suvom, jer bakterije vole vlažnu sredinu. Uverite se da četkica dok je čuvate ima šansu da se potpuno osuši. Izbegavajte korišćenje maski za četkice za zube, to može stvoriti vlažan pogodan zatvoreni prostor za uzgoj bakterija.
  • Držite četkicu uspravno u držaču umesto da leži.
  • Držite četkicu za sebe bez obzira na to koliko ste bliski sa sestrom, bratom, supružnikom ili cimerom, uvek koriste svoju četkicu za zube. Nemojte čuvati četkicu u istoj šolji sa tuđim četkama. Svaki međusobni dodir dve četkice za zube može dovesti do razmene klica.

Da li četkice za zube možemo dezinfikovati?
Postoje razni proizvodi koji dezinfikuju četkice za zube. Za neke proizvode proizvođači tvrde da ubijaju bakterije toplotom i ultraljubičastim zracima, drugi ubijaju klice sprejevima, a neki ispiranjem. Kod nekih četkica su ugrađene antibakterijske čekinje. Postoje dokazi da neki od pomenutih proizvoda stvarno ubijaju neke bakterije. Ipak, ne postoje pravi dokazi da će korišćenje bilo specijalnih četkica za zube bilo sredstava za dezinfekciju četkica smanjiti rizik od dobijanja bolesti. Ako odaberete da koristite neki od ovih proizvoda, uverite se da postoji neki atest.
Ne zaboravite da čak ni najbolji proizvodi neće ubiti sve bakterije na vašoj četkici za zube. U najboljem slučaju, oni će ubiti 99,9% klica. To znači da ako imate milion bakterija na četkici, posle dezinfekcije na njoj će ipak ostati oko 1.000.
Neki veb sajtovi preporučuju stavljanje četkice u mikrotalasnu pećnicu ili u mašinu za pranje sudova. Iako će ove metode ubiti neke od bakterija, verovatno će i oštetiti vašu četkicu za zube. Bolje je kupiti novu četkicu nego dezinfikovati staru na pomenute načine.
Kada treba baciti staru četkicu za zube?
Najbolji način da se ograniče bakterije na vašim četkicama za zube jeste da četkicu zamenite posle nekog vremena. Američka dental asocijacija preporučuje zamenu četkice za zube na svaka tri do četiri meseca. Ako se čekinje iskrzaju, bili ste bolesni, ili imate slab imuni sistem – četkicu menjajte još češće. Ako koristite električnu četkicu za zube, menjajte "glavu" kao i običnu četkicu za zube.
Napomene
Svaki put kada ste u iskušenju da preskočite pranje zuba, setite se koliko bakterija vreba u ustima i šta one mogu da urade. Neke od bakterija izazivaju bolesti desni, kvarenje zuba ili loš zadah, a pranje zuba eliminiše neke od tih bakterija. Ispiranje usta antibakterijskim tečnostima za ispiranje usta može pomoći u smanjenju naslaga koje izazivaju bakterije, uzrok upale desni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar