U trendu

Starenje i kako ga usporiti?

Starenje je normalni biološki prirodni proces živih bića koji ne možemo zaustaviti, kao što ne možemo zaustaviti ni vreme.
Čoveka i ljudski rod oduvek je zanimalo kako što više produžiti životni i radni vek i pri tome sačuvati zdravlje.
Istorija
Čovek je kroz istoriju znatno produžio svoj životni vek, naročito poslednjih 150 godina. U kamenom dobu je ljudski vek iznosio prosečno 19 godina, u starom veku 25-30 godina, u srednjem veku 35-40 godina, u 19. veku oko 50 godina. U prvoj polovini 20. veka prosečno se živelo oko 60 godina, da bi u novije vreme životni vek iznosio oko 70 godina, a u nekim zemljama se već kreće i oko 80 godina (u Japanu je 82).
Tome su doprineli promene i napredak u životnom standardu, zdravom načinu života, naučnim i medicinskim dostignućima. U prošlim vekovima su harale razne epidemije koje su odnosile mnoge živote, a u savremenom svetu su gotovo iskorenjene mnoge bolesti, a smrtnost od mnogih bolesti je znatno smanjena.
Šta utiče na dužinu životnog veka?
Na životni vek čoveka utiču mnogi faktori kao što su: genetika, način života, uslovi života, uslovi rada i sam odnos čoveka prema zdravlju.
Na genetiku ne možemo uticati, kao ni na okolinu koja utiče na nas, ali svoj život i svoje ponašanje možemo prilagoditi uslovima kako bismo što duže živeli.
Poznate su izreke da pojedinci izgledom, ponašanjem i stavom izgledaju stari već sa 30 godina starosti, a da drugi ljudi i sa 60 godina starosti deluju i izgledaju kao da su mnogo mlađi.
Saveti
U mladosti treba misliti o tome kako se suočiti sa starenjem i sačuvati svoje radne i zdravstvene sposobnosti za kasnije godine.
Iznećemo neke predloge i savete kako sačuvati zdravlje, vitalnost i doživeti duboku starost.
Uredan život, pravilna i redovna ishrana i redovne posete lekaru samo su neki od preduslova za duži život.
Kožu možemo sačuvati redovnom negom, pravilnom ishranom (sa dosta voća, povrća i tečnosti), umerenim fizičkim aktivnostima i boravkom na otvorenom prostoru uz izbegavanje preteranog izlaganja sunčevim zracima (UV zračenje).
Umerene fizičke aktivnosti i izbegavanje dugog "zadržavanja" u jednom položaju (ležanje, sedenje, čučanje, stajanje) omogućavaju ravnomerno i sporije starenje mišića i kostiju.
Dokazano je da poroci kao što su droga, duvan i alkohol znatno doprinose razvoju mnogih bolesti i skraćenju radnog i životnog veka.
Ljubav i redovan seksualni život veoma pozitivno utiču na zdravlje i životni vek: pozitivno deluju na srce i krvne sudove, poboljšavaju imunitet, sprečavaju gojaznost i povoljno deluju protiv: infekcija, alergija, depresije i drugih tegoba.
Zdrava ishrana sa više manjih obroka u toku dana, sa puno voća i povrća, pozitivno utiče na metabolizam i zdravlje a samim tim usporava starenje. Za duži život preporučujemo: makrobiotičku ishranu, antioksidante, folnu kiselinu, kalcijum… Od artikala ishrane koji usporavaju starenje navodimo: mlečne proizvode, maslinu, avokado, zeleno povrće, salatno povrće, beli luk, cveklu, kukuruz, limun, narandžu, breskvu, kajsiju, šljivu, dinju i lubenicu. Kao najzdravije meso preporučuje se riba, pa onda piletina.
Stres i velika psihofizička naprezanja uzrok su mnogih bolesti i prevremenog starenja. Treba se izboriti sa stresom: planskim radom, ravnomernim rasporedom aktivnosti, odmorima i pauzama između radnih aktivnosti.
Pamćenje i rad mozga zadržavaju vitalnost ukoliko se čovek pravilno hrani i stalno bavi (i pod stare dane) raznim duhovnim i intelektualnim aktivnostima. To podrazumeva: čitanje knjiga i novina, društveni život, druženje, umereno gledanje televizije, kućnu radinost, kompjuter, ukrštene reči, sudoku, društvene igre (umereno), šetnje, izleti i slično.
Upozorenja
U novije vreme na tržištu ima dosta vitaminskih i preparata koji navodno usporavaju starenje i produžavaju život. Svi ovi preparati još nisu dovoljno ispitani da bi našli široku primenu, pa ih treba upotrebljavati uz konsultaciju sa lekarima.
Stariti i živeti što duže i zadržati što više vitalnih funkcija jeste osnovni cilj svakog od nas. To ipak ne treba raditi po svaku cenu (mnogo lekova, razne estetske i druge operacije…), jer može doći i do kontraefekata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar