U trendu

Što kažu ginekolozi: koja je frizura tamo dole zdravija?

Brazilka, puni grm, podšišano, stilizovano – kad je reč o stidnim dlakama, svaka žena ima neki svoj omiljeni stil. Međutim, pruža li neki više zdravstvenih benefita od ostalih?

Kako prenose mediji, istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da što je više dlaka „tamo dole“ – to bolje! U istraživanju je ispitano više od 7.500 muškaraca i žena o navikama vezanim za stidne dlake. Naučnici su otkrili da je bilo koja vrsta „doterivanja“ povezana s većim rizikom od polno prenosivih bolesti – poput herpesa, HPV-a, gonoreje i klamidije.

Ukratko: najzdravije je ostaviti sve prirodno kako jeste. „Tvoje stidne dlake postoje da bi zaštitile kožu oko delova vagine, jer je koža tamo jako osetljiva“, kaže dr. Donnica Moore, ginekolog i predsednica „Sapphire Women’s Health Group. Takođe kaže da gust sloj dlake deluje poput štita, odnosno sprečava iritaciju privatnih delova do koje može doći trlanjem o grubu tkaninu.

S druge strane, dr. Mary Jane Minkin, profesorka na Yale School of Medicine, tvrdi da nema pouzdanih istraživanja koja govore koji je stil nošenja stidnih dlačica zdraviji od drugog. Međutim, kaže da konvencionalna mudrost često navodi ginekologe da sugerišu da stidne dlake trebaju ostati onakve kakve jesu.

„Nema puno podataka, ali pretpostavlja se da stidne dlake sprečavaju trenje i prljavštinu da dopre do genitalija. „Razvili smo se da imamo dlake na genitalijama s razlogom.“

Međutim, ipak postoji jedna „mana“ kad je reč o gustim, nedirnutim stidnim dlakama: veća je verovatnoća od stidnih vaški. Otkako se češće otklanjaju stidne dlake, broj slučajeva sa stidnim vašima strašno je pao, kaže dr. Moore.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar