U trendu

Stomatolog otkrio koju pastu jedino treba kupiti: Mora da imaju 1 sastojak, na sve ostale bacate pare

Koje paste za zube su najbolje? Odgovor na ovo pitanje dao je čuveni stomatolog iz prestonice Velike Britanije, dr Kaled Kasem.

Danas postoji mnoštvo proizvoda za dentalnu higijenu – od pasti za pranje, preko vodica za ispiranje, četkica sa mekim, srednjim i tvrđim dlačicama (od prirodnih i veštačkih vlakana), konaca za zube, pa sve do sredstava za izbeljivanje, tako nije iznenađenje što je od tolike ponude teško izabrati najbolji. Postoje i neki narodni „lekovi“, ali s njima tek treba biti oprezan jer najčešće nanose više štete nego koristi.

Ali ako niste sigurni koja vrsta paste za zube je najbolja, stručnjak ima konkretan odgovor. Ispostavilo se da nije važno koju marku ili ukus kupujete, sve dok sadrži jedan ključni sastojak – fluor.

„Uvek treba da koristite pastu za zube sa fluorom, to je zaista ključno“, rekao je on dr Kaled i dodao da optimalna koncentracija ovog sastojka zavisi od starosne grupe.

„Za decu je važno da uzimate pastu za zube sa niskom koncentracijom fluora“, otkrio je, a prenosi Mondo.

Nacionalni zdravstveni sistem je naveo da je pasta za zube koja sadrži 1.350 do 1.500 ppm fluorida najefikasnija. Međutim, ako ste posebno izloženi riziku od karijesa, vaš stomatolog može da vam savetuje da nabavite pastu za zube veće „čvrstoće“.

Za decu mlađu od tri godine preporuka je da koriste tek mrvicu paste koja sadrži najmanje 1.000 ppm fluorida, dok se deci između tri i šest godina savetuje količina „veličine zrna graška“, a koja sadrži više od 1.000 ppm fluorida.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.