U trendu

Stomatolog upozorava: Jedna navika ostavlja u ustima najgore bakterije

Dr. Kami Hos kaže da neke uobičajene navike zapravo mogu biti jako štetne, a zdravlje zuba veoma utiče na zdravlje celog organizma.

“Statistika kaže da danas veliki broj ljudi ima izrazito nezdravu usnu duplju iako se čini da smo toliko napredovali da zubari ne bi trebalo da imaju posla“, navodi Hos, stomatolog iz San Dijega. Ipak uz toliko bolesti desni danas, čini se da neke stvari treba menjati.

Karijes je danas poznat kao najveći problem na svetu, kada je u pitanju zdravlje usne duplje, stoji na stranicama Svetske zdravstvene organizacije, a otkrivaju i da oko 70 posto Amerikanaca ima neku bolest desni, a sve je to posledica zanemarivanja zdravlja zubi.

Koje su najveće greške koje uništavaju zube?

Uključuju grubu negu s proizvodima koji sadrže alkohol ili druge sastojke koji mogu da promene mikrobiotu u ustima, koja se razvijala milionima godina, navodi Hos.

Posebno je ogorčen zbog korišćenja vodice za ispiranje usta koja ubija i do 99 posto mikroba u ustima, a iza sebe ostavljaju samo najgore koji se šire po ustima nesmetano jer nema organizama koji su ih u tome sprečavali.

Hos savetuje da na usnu duplju gledate kao na vrt s mnogo dobrih bakterija i onih loših kojih se treba rešiti baš kao i korova. “Da imate korov u bašti, sigurno ne biste uzeli kiselinu i zalili ga, a upravo to radimo ustima kada ih zalijemo jakom vodicom za ispiranje koja ubije sve što u njima živa. Dolazi do katastrofe.“, navodi Hos.

Šta je zdrava oralna higijena?

Hos savetuje da pratite ove savete:

– Započnite jutarnju negu usne duplje pre doručka, ne nakon, jer šta god pojeli u ustima se pretvara u kiselinu koja može da ošteti gleđ ako je odmah isperete.

– Nakon buđenja, koristite blagu tečnost za ispiranje kako bi se obnovila pH kiselina u ustima i ispravno sav plak koji se nakupio tokom noći.

– Koristite zubni konac kako biste uklonili naslage između zuba.

– Jezik čistite sredstvom namenjenim za te svrhe jer se i na njemu mogu nakupljati naslage koje su štetne za zdravlje usne duplje.

– Koristite sigurne i kvalitetne paste za zube i četkice koje imaju nežna vlakna.

– Ponavljajte rutinu pre spavanja, a zadnji korak neka bude ispiranje usne duplje.

– Redovno posećujte stomatologa jer zdravlje usne duplje utiče na celokupno zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar