U trendu

Stomatolozi: Ovo je apsolutno najgore vreme za pranje zuba

Možda vam se čini logičnim da zube operete odmah nakon obroka – kad su uprljani hranom, ali stomatolozi upozoravaju da je pranje zubi odmah nakon jela veoma loše.

– To je zato što probava započinje u ustima, što stvara kiselo okruženje, a to nije najbolje za pranje zuba – kaže stomatolog Dženin Greko.

– Kada jedete hranu koja sadrži šećer (ili jednostavni skrob koji se u ustima razgrađuje na šećer), bakterije koje uzrokuju karijes u ustima hrane se šećerima i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi jako kiseloj okolini, privremeno slabe gleđ (tvrdu, spoljnu površinu zuba) uzrokujući gubitak minerala – objašnjava Jin Lin, doktor stomatologije.

Dodaje da trljanje gleđi četkicom za zube kada je u ovom oslabljenom stanju može dodatno oštetiti površinu zuba, piše MSN.

Pričekajte sat vremena nakon jela da operete zube

Ponekad želite da operete zube nakon užine, naročito ako je komadić hrane vidno zapeo na njima, ali Američko zubno udruženje (ADA) preporučuje da pričekate najmanje sat vremena nakon jela kako biste oprali zube. Doktor Nel J. Gažar, bivši predsednik Akademije opšte stomatologije, kaže da toliko vremena ‘omogućava da vaše telo neutrališe kiselu okolinu koju je možda stvorila kisela hrana koja je uneta u organizam’.

Ovaj pomak unazad na neutralni pH rezultat je pljuvačke koja sadrži antitela koja se bore protiv bakterija koje uzrokuju karijes, objašnjava Gažar. Čekajući sat vremena, pljuvački dajete dovoljno vremena da ‘odradi svoj posao.

Više bakterija zbog četkanja u pogrešno vreme

Takođe, ako svom telu ne date dovoljno vremena da neutrališe bakterije koje uzrokuju karijes, mogli biste pranjem zuba na kraju da potisnete povišenu količinu bakterija u prostor između zuba.

– Tada bi bakterije mogle da ostanu na mjestima do kojih je teško doći četkicom za zube, što bi im omogućilo da se sakriju i naštete zubima – dodaje Gažar.

Ako želite da očistite zube nakon jela kako biste osvežili dah, stomatolozi savetuju korištenje konca, ispijanje vode ili pak žvakanje žvakaće gume bez šećera.

Jin takođe preporučuje ispiranje ‘usta mešavinom vode i malo sode bikarbone kako bi se neutralisale kiseline’.

Idealno je zube četkati svakih 12 sati – ako ne stignete češće

– Idealno je svakih dvanaest sati četkicom oprati zube – kaže dr. Eli Filips.

Dodaje da je posebno opasno preskočiti pranje zuba pre nego što odete u krevet.

– To je najopasnije vreme za zube jer vam se smanjuje protok pljuvačke, a usta postaju kisela. A mnogi ljudi noću dišu na usta čineći da im se usta dodatno osuše, dok je pljuvačka glavni zaštitnik naših osmeha – objašnjava Filips.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.