U trendu

„Sunčane tetovaže“ – opasna moda

Lekari upozoravaju na opasnost novog trenda pod nazivom „sunčane tetovaže“ ili „umetnost ukrašavanja tela sunčanjem“ (sunburn art), koja je sve popularnija među mladim ljudima širom sveta.

Suština je da se neki delovi tela premažu zaštitnim kremama (ili krpama, nalepnicama), a onda se celo telo izlaže suncu (ili solarijumu) bez upotrebe zaštite. Rezultat je taman deo kože (ili crvenilo ili opekotina) u vidu određene slike, dizajna ili nekog teksta. Neka od ovakvih „umetničkih dela“ već se postavljaju na „Instagram“, „Fejsbuk“ i druge društvene mreže ili sajtove.

Foto: LisaRigoniPhotography/Pixabay.com
Foto: LisaRigoniPhotography/Pixabay.com

Fondacija koja se bori protiv raka kože (The Skin Cancer Foundation) izdala je upozorenje na opasnosti od opekotina (posledica ovakve „umetnosti“). Osim što „selektivno izlaganje kože suncu“ može biti bolno, previše sunca može da izazove oštećenje DNK na koži, ubrza starenje kože, a poveća rizik od dobijanja raka kože.

Ako tokom svog života imate pet ili više opekotina od sunca u mladosti, povećava se rizik od melanoma za 80%„, izjavila je dr Debora Sarnof, potpredsednik pomenute fondacije. Stručnjaci podsećaju da se u proseku rizik od melanoma duplira ako ste imali više od pet opekotina od sunca tokom svog života.

Fondacija preporučuje da se pri sunčanju celo telo premaže kremom za sunčanje i zaštiti šeširom i odećom. Treba izbegavati izlaganje suncu i biti u hladovini tokom letnjih dana u periodu od 10.00 do 16.00 sati.

Podsećanje

Rak kože je najčešći oblik raka u svetu i SAD. Kao primer, navodimo da se godišnje kod više od 3,5 miliona osoba u Americi pojavi melanom, a kod oko 2 miliona ljudi dijagnostikuje rak kože.

Upozorenja

Upozoravamo da preterano sunčanje i „sunčane tetovaže“ predstavljaju veliku opasnost po zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.