Suve i ispucale pete ili kurje oko rešite tokom noći, jedna namirnica ih skida kao rukom

Suve i ispucale pete ne samo da su ružne, nego mogu biti i veoma bolne.

Preko 20 odsto odraslih doživljava ovaj problem, a on može početi već u detinjstvu (genetika). Iako nije u pitanju neka kritična bolest, izaziva znatnu nelagodu, posebno ako su rane veoma duboke.

Mogući uzroci pucanja peta:

  • Dehidratacija
    Nedostatak vitamina i minerala (uglavnom cinka, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma),
  • Pritisak (rad na nogama, produženo hodanje, višak telesne težine),
  • Starost (koža gubi elastičnost sa godinama),
  • Neprikladna/loša obuća i loše držanje,
  • Nepravilna higijena,
  • Gljivične infekcije,
  • Hormonalne promene.

Kako se rešiti suvih i ispucalih peta:
Kokosovo ulje: Pre spavanja dobro umasirajte kokosovo ulje u stopala i obujte čarape.

Medena kupka za stopala: Pomešajte malo meda u toplu vodu i potopite stopala oko pola sata. Med ima antiinflamatorna i antimikrobna svojstva.

Umirujuća krema za bebe: Kao i kokosovo ulje, koristite kremu za masažu stopala ili potpetice i obujte čarape.

Kamen: Plovac je vulkanska stena koja se takođe koristi u kozmetici za čišćenje kože. Možete ga naći u prahu ili u čvrstom obliku. Ako je koža na petama suva i tvrda, potopite stopala u vodu 10-15 minuta, istrljajte pete kamenom i zatim nanesite mast.

Ulje avokada : Poput kokosovog ulja, ulje avokada leči ispucalu kožu zbog svojih antibakterijskih svojstava. Nanesite na pete i ostavite preko noći.

Domaća banana i kokosova mast: Enzimi u banani su veoma korisni za kožu. Bananu dobro izgnječite, dodajte dve do tri kašike kokosovog ulja. Nanesite smesu na pete i ostavite da deluje oko pola sata.

Vazelin i limun: Prvo potopite stopala u toplu vodu i dobro ih osušite. Zatim umešajte kašičicu vazelina, 4-5 kapi limuna i dobro umasirajte u pete. Možete staviti vunene čarape i ostaviti ih preko noći.

Napomena: Ako su rane duboke ili je već došlo do upale, nemojte sami lečiti ispucale i suve pete, nego se obratite lekaru. U svakom slučaju, preporučljivo je da prvo utvrdite uzrok i na osnovu toga započnete pravilan tretman.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.