Testom od par sekundi saznajte koliko vam je koža stara

Ovaj test pruža jednostavan način za procenu stanja kože i može biti koristan u odabiru pravilne nege i tretmana za očuvanje mladalačkog izgleda.

Koža, najveći organ ljudskog tela, ima svoju jedinstvenu sposobnost pamćenja svih povreda i štete koje pretrpi tokom života, bilo da je to posledica sunčanja, solarijuma ili nedovoljne nege. S vremenom, kako starimo, koža gubi svoju elastičnost i postaje tanja, stvarajući bore, a ove promene postaju posebno primetne nakon 45. godine života. Na tržištu se nudi mnogo različitih krema, losiona i preparata koji obećavaju čuda i tvrde da mogu usporiti ili zaustaviti proces starenja.

Nažalost, nijedan proizvod ne može zaista zaustaviti vreme, ali način na koji se brinemo o svojoj koži može imati značajan uticaj. Ponekad se dešava da koža brže stari nego što bismo želeli, što može rezultirati izgledom starijim nego što zaista jesmo.

Američki dermatolog dr. Alexis E. Abramson deli jednostavan test koji pomaže proceniti koliko je naša koža „mlada“ ili „stara“. Test elastičnosti kože se izvodi koristeći prste: palac i kažiprst jedne ruke blago povuku kožu na nadlanici druge ruke i zadrže je tako pet sekundi. Nakon toga se meri koliko je vremena potrebno da se koža vrati u svoje prvobitno stanje. Što je vreme koje koži treba kraće, to se koža smatra „mlađom“, objašnjava dr. Abramson.

Rezultati testa:

– Ako koži treba od jedne do dve sekunde da se vrati, to ukazuje da je koža „mlađa“ od 30 godina.

– Koža kojoj treba od tri do četiri sekunde je stara između 30 i 44 godine.

– Vreme od pet do devet sekundi ukazuje na kožu stare između 45 i 50 godina.

– Ako koži treba od deset do 15 sekundi, starost kože je oko 60 godina.

– Vreme duže od 15 sekundi ukazuje na izgled kože karakterističan za sedamdesetogodišnjake.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.