U trendu

Trikovi za povećanje nivoa energije

Energetski nivo jedne osobe je promenljiva kategorija. Zavisi od: godišnjeg doba – većina ljudi ima više elana u proleće nego zimi; od životnog doba, tj. godišta – obično se višak energije vezuje za mladost, ali to nije čvrsto pravilo; od mnogih drugih faktora – trenutnog psihofizičkog stanja, aktuelnih događanja itd.
Verovatno se nekad osećate kao da ste u „minus-fazi“ – ujutru se teško budite, imate osećaj da se niste dovoljno naspavali iako spavate uobičajeni broj sati, svakodnevni posao doživljavate kao neprijatnu obavezu, a zbog svega toga ni vaša slika o sebi nije baš idealna.
Utešna je činjenica da na mnoge stvari u životu možemo uticati, ako ne toliko na svet oko nas, onda sigurno – na svet u nama. Energetski nivo možemo podići radom na sebi, uz dobru volju i dobre ideje. Navešćemo nekoliko malih delotvornih trikova.
Popodnevni kratak san – da biste neutralisali neprospavanu noć, ili prenebregli neprijatan događaj s posla, odspavajte popodne. Ali – kratko, 15 do 20 minuta. Možda vam to ne zvuči kao delotvorno, ali probajte. To je dovoljno vreme da se vaše male sive ćelije regenerišu i organizam opusti, a s druge strane – od tako kratkotrajnog sna nećete biti opijeni, već ćete moći odmah da nastavite sa obavljanjem svakodnevnih obaveza.
Lekovitost smeha – smejte se što više. Prepričavajte šale s prijateljima, gledajte humorističke serije, posećujte internet sajtove sa smešnim snimcima i fotografijama. U trenucima slabosti, prisetite se scene koja vas je jako zasmejala. Smejanje je stimulativno zato što se tada luči endorfin.
Pravilno disanje – na to se često zaboravlja. Ako odvojite nekoliko minuta, zatvorite oči i duboko dišete, sami sa svojim mislima, primetićete kako brzo možete da povisite nivo svoje energije, samo uz malo truda. Dok duboko dišete (udišete vazduh na usta, a izdišete na usta), verbalizujte opuštanje pojedinih delova tela, na primer, u sebi izgovorite: moje ruke su sada opuštene. Takođe, možete pomišljati i neke od optimističkih fraza, kao što su: „Danas se osećam veoma dobro“, „U mom svetu sve je u redu“, „Volim i voljena sam“ i sl.
Voda – piće iznad svih drugih. Zašto? Dehidratacija je često uzrok vašeg umora i malaksalosti, jer je dan tako ispunjen obavezama da i ne primetite da ste žedni. Nije uzalud voda najbolji lek (u doslovnom značenju reči lek) protiv sunčanice. Tada mozak usporeno reaguje i samo pijenje velike količine tečnosti može mu pomoći da se vrati u zdravo stanje.
Vi sami – upravo vi ste najveća zaliha životne energije. Istražujte šta vam odgovara: puno kretanja, konsumiranje dosta voća, boravak u prirodi, posmatranje rečnog toka… Otkrijte svoje načine podizanja energije – dobićete kvalitetnije vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.