U trendu

Uzroci opadanja kose

Mnoge žene imaju neprijatno iskustvo opadanja kose, a razlozi za to mogu biti sasvim različiti od ćelavljenja kod muškaraca.
Nema sumnje da su kosa i frizura bitne odlike ličnog stila. Upravo to je razlog što se mnoge žene uspaniče i na najmanje znake gubitka kose, kada dlake ostanu na četki ili u kadi.
Ovaj strah nije sasvim neosnovan, jer se svake godine u svetu sve više žena suočava sa mogućnošću gubitka kose. Sudeći po rečima dermatologa, ovaj broj je u porastu u odnosu na ranija istraživanja.
Američki dermatolog koji je specijalizirao probleme kože na glavi i kose kaže da se dešava čak da šesnaestogodišnja devojka ima problem sa gubitkom kose. To nije česta pojava, ali ni tako retka – kaže on.
Šta tačno izaziva gubljenje kose kod žena? Da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo nešto znati o načinu na koji kosa raste.
Stručnjaci kažu da naša kosa raste nešto manje od centimetra mesečno. Svaka dlaka ima period rasta od dve do šest godina. Tada se kosa "odmara" izvesno vreme, pa onda otpada; a iz folikula odakle je rasla dlaka, uskoro izrasta nova. I tako se ciklus nastavlja.
Kod nekih ljudi, najčešće onih koji imaju genetsku prdispoziciju za gubitak kose, grupa hormona koji se zovu androgeni meša se u prirodni proces rasta kose. Androgeni hormoni uključuju testosteron i dehidrotestosteron, kojih prirodno ima puno u muškom organizmu, a znatno manje kod žena.
Kod osoba koje su genetski osetljive, kada testosteron dođe u kontakt sa enzimima u ćeliji kose, on se pretvara u moćniji androgen DHT, koji se onda vezuje za receptore duboko unutar folikula kose. Posle nekog vremena, DHT uzrokuje da se folikul širi, što utiče na prirodni period kada se kosa "odmara". Neki folikuli tako nestanu, a drugi su nesposobni da nastave prirodan rast kose. Rezultat je – gubitak kose.
Opisani proces je najčešći uzrok gubitka kose kod muškaraca, a stručnjaci otkrivaju da bi kod žena uzroci mogli biti različiti.
Opadanje kosa kod žena još nije dovoljno istraženo, ali su naučnici ipak došli do nekih saznanja.
Žene koje imaju ovaj problem često pate i od sindroma policističnih jajnika.
Gubitak kose može se desiti i posle porođaja, rigorozne dijete, operacije ili traumatičnog doživljaja.
Što se više zna o uzrocima gubitka kose kod žena, pre će biti pronađen lek za ovu pojavu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.