U trendu

Uzroci opadanja kose

Mnoge žene imaju neprijatno iskustvo opadanja kose, a razlozi za to mogu biti sasvim različiti od ćelavljenja kod muškaraca.
Nema sumnje da su kosa i frizura bitne odlike ličnog stila. Upravo to je razlog što se mnoge žene uspaniče i na najmanje znake gubitka kose, kada dlake ostanu na četki ili u kadi.
Ovaj strah nije sasvim neosnovan, jer se svake godine u svetu sve više žena suočava sa mogućnošću gubitka kose. Sudeći po rečima dermatologa, ovaj broj je u porastu u odnosu na ranija istraživanja.
Američki dermatolog koji je specijalizirao probleme kože na glavi i kose kaže da se dešava čak da šesnaestogodišnja devojka ima problem sa gubitkom kose. To nije česta pojava, ali ni tako retka – kaže on.
Šta tačno izaziva gubljenje kose kod žena? Da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo nešto znati o načinu na koji kosa raste.
Stručnjaci kažu da naša kosa raste nešto manje od centimetra mesečno. Svaka dlaka ima period rasta od dve do šest godina. Tada se kosa "odmara" izvesno vreme, pa onda otpada; a iz folikula odakle je rasla dlaka, uskoro izrasta nova. I tako se ciklus nastavlja.
Kod nekih ljudi, najčešće onih koji imaju genetsku prdispoziciju za gubitak kose, grupa hormona koji se zovu androgeni meša se u prirodni proces rasta kose. Androgeni hormoni uključuju testosteron i dehidrotestosteron, kojih prirodno ima puno u muškom organizmu, a znatno manje kod žena.
Kod osoba koje su genetski osetljive, kada testosteron dođe u kontakt sa enzimima u ćeliji kose, on se pretvara u moćniji androgen DHT, koji se onda vezuje za receptore duboko unutar folikula kose. Posle nekog vremena, DHT uzrokuje da se folikul širi, što utiče na prirodni period kada se kosa "odmara". Neki folikuli tako nestanu, a drugi su nesposobni da nastave prirodan rast kose. Rezultat je – gubitak kose.
Opisani proces je najčešći uzrok gubitka kose kod muškaraca, a stručnjaci otkrivaju da bi kod žena uzroci mogli biti različiti.
Opadanje kosa kod žena još nije dovoljno istraženo, ali su naučnici ipak došli do nekih saznanja.
Žene koje imaju ovaj problem često pate i od sindroma policističnih jajnika.
Gubitak kose može se desiti i posle porođaja, rigorozne dijete, operacije ili traumatičnog doživljaja.
Što se više zna o uzrocima gubitka kose kod žena, pre će biti pronađen lek za ovu pojavu.

4 komentara
 1. Nele Stojak

  Živim 30 godina na zapadu, kad je počela kosa da mi opada i dlaka da se stanjuje, nisam pitao za cenu, sve sam probao, a ništa pomagalo nije. Onda sam slučajno naleteo na čoveka u Srbiji koji ima melem protiv opadanja kose koji isto pomaže i protiv mnogih gljivičnih oboljenja na koži i protiv ekcema. Sad imam bolju kosu nego pre 20 godina. Pošto znam da mnoge muči taj problem, može slobodno za informaciju da mi se javi na mail nele118@gmail.com.

 2. Jovana Milosavljević

  Imam dvanaest godina. Često menjam šampone za kosu, ali u kući imam i mačke. Kosa mi u poslednje vreme opada nenormalno, posle kupanja u kadi nađem puno dlaka. Volela bih da mi kažete neki savet.

 3. Jelena Petrović

  Imala sam mnogo gustu kosu. A sada se već dve godine konstantno peglam i farbam. Pretposlednji put kada sam oprala kosu, otpalo mi je previše kose, mislila sam da nemam više nijednu dlaku na glavi. Kada se osušila, delovala mi je normalno. Sada kad sam oprala kosu ponovo, nije mi toliko otpalo. Ali kada sam se ispeglala, svi su se začudili kako malo kose imam. Sada ni ja ne mogu da verujem, ne znam šta da radim, plašim se da nemam neku bolest. Pomozite ako možete. Hvala. 🙁 P.S. Imam 17 godina i mislim da je mnogo rano za toliko opadanje kose.

 4. Milanka Prokić

  I ja imam problem sa opadanjem kose. Mislim da ima veze sa godinama. Meni je pedeseta. Ne znam da li farbanje kose i regeneratori utiču na opadanje. Da li postoji šampon koji bi trebalo koristiti da se bar ublaži problem“

Napišite komentar