U trendu

Vaške u dečjoj kosi

Česta je pojava da deca u školi ili obdaništu "zapate" vaške i onda se mnogi roditelji i deca ponašaju kao da je došlo do tragedije, a neki ćute i ništa ne preduzimaju. Važno je znati da vaške nisu posledica loše higijene niti prljave kose.
Ukoliko već dođe do toga, treba trezveno misliti i pravilno delovati. Vaške u zatvorenoj sredini kao što je škola i vrtić (i porodica) prenose se sa glave na glavu i vrlo je bitno u isto vreme početi borbu protiv ovih parazita. Nije sramota dobiti vaške (one idu na čistu kosu), ali je sramota odmah ne početi sa lečenjem (zaprašivanjem, pranjem, prskanjem…).
Nešto o vaškama
Vaške (vaši) su sitni insekti (paraziti) i mogu se naći na biljkama, životinjama i ljudima, gde nalaze hranu na telu.
Čovečje vaši (Pediculus humanus) dele se na dve podvrste: vaške glave i vaške tela. Telesne vaške žive na telu i skoro su iskorenjene, a bile su prava napast u ranijim ratovima, kao prenosnici pegavog tifusa i rovovske groznice.
Postoje i stidne vaši koje mogu da žive u kosmatom delu ljudskih polnih organa.
Vaške glave najviše briga zadaju mladim majkama (roditeljima).
Vaške glave
Ove vaške žive u kosi i hrane se ljudskom krvlju, delovima kože i kose, veličina im je nekoliko milimetara, a boja prozračna i teško uočljiva. Vaške imaju tri para nogu i čeljust, kreću se puzeći po kosi i hvatajući se za dlake (vlasi). Iako su insekti, one ne lete i ne skaču, već se prenose sa jedne glave na drugu prilikom dodira kose.
Vaške se najlakše razmnožavaju kod dece od 3 do 12 godina koja žive u zajedničkom kolektivu (porodici) i često su u neposrednom kontaktu, prelazeći sa jedne glavu na drugu. Vaške na ljudskoj glavi i vaške kućnih ljubimaca nisu iste vrste i ne mogu se tako prenositi.
Razmnožavaju se tako što vaška nosi do osam jaja (gnjida) dnevno, nakon parenja, i to u trajanju od oko 7 dana. Gnjide su veličine oko pola milimetra (kao sitan pesak) i potrebno im je oko 7 dana da se iz njih izlegnu mlade vaške. Ono što je važno prilikom istrebljenja jeste da vaškama treba od polaganja jaja do trenutka kada same mogu da polože jaja dvadesetak dana, a ukupno žive oko 6 nedelja.
Vaške ne prenose nikakve zarazne bolesti, ali izazivaju svrab, pa se neumerenim češanjem prave ogrebotine koje se mogu inficirati.
Na osnovu svraba i češanja može se pretpostaviti da dete u glavi ima vaške. Tada glavu treba detaljno pregledati i videti ima li gnjida ili vaši (teško se uočavaju). Gnjide se uočavaju tako što su slične pesku i zalepljene za kosu. Da bi se proverilo da žive vaške postoje, kosu treba iščešljati gustim češljem. Češljanjem na belom papiru eventualne vaške će se posle dvadesetak iščešljavanja pojaviti na papiru (sitne bubice).
Kako istrebiti vaške iz glave?
Mehaničko istrebljenje (češljanjem) vaši iz glave veoma je teško i sporo, jer treba svakodnevno češljati kosu češljem dok se broj vaški i gnjida ne smanji i istrebi. Za ovakav način istrebljenja potrebno je 30 do 50 dana. Ovaj način može se kombinovati sa prirodnim sredstvima kao što su ulja eukaliptusa, geranijuma, lavande, limuna…
Najlakše je koristiti neki od savremenih blagih insekticida protiv vaši (šampon, sprej ili prah). Treba izabrati sredstvo prema uzrastu, vodeći računa o mogućoj alergiji. Obično se opere kosa jednog dana svim članovima porodice, a drugo pranje bude nakon 7–10 dana (pročitati uputstvo). Ovako se uništavaju i "stare" i "mlade" vaške, tako da u međuvremenu ne mogu da dostignu polnu zrelost i nose gnjide iz kojih bi se izlegle "nove generacije". Radi sigurnosti, između dva pranja se vrši češljanje gustim mokrim češljem dva-tri puta dnevno.
Veoma je važno da svi članovi porodice istovremeno peru kosu ovakvim sredstvima, ali i ostala deca (porodice) iz kolektiva, jer će u protivnom vaške prelaziti sa dece na decu, a istrebljenje će biti neefikasno nedeljama. Pored navedenih postupaka, za vreme tretiranja glave treba oprati posteljinu i veš.
U slučaju većih infekcija veoma guste kose, preporučuje se šišanje, kako bi eliminacija bila efikasnija.
Upozorenje
Roditelji, vaspitači i nastavnici treba da deluju vaspitno i na decu i na druge roditelje i na okolinu. Veoma je bitno ne paničiti i vaške ne shvatiti kao tragediju ili sramotu, već kao zajednički problem koji se zajedničkim delovanjem lako rešava. Svako zavaravanje i bežanje od istine dovodi do trauma, pa se vaške iz kolektiva i porodice ne mogu iskoreniti nedeljama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.