U trendu

Video igre u službi zdravlja

Ljudi koji su na svojim kućnim računarima igrali jednu video igru, pomogli su biohemičarima da reše dugogodišnju naučnu zagonetku. Rešenje ove zagonetke zapravo je pomoglo naučnicima da dizajniraju nove anti-HIV lekove za mnogo kraće vreme.
Igra se zove "FoldIt" i može se besplatno preuzeti putem interneta. Ono što je interesantno i veoma važno: nije potrebno biti biolog niti naučnik (niti su važni pol i starost igrača) da biste igrali ovu igru. Ipak, igrači koji su igrali pojedinačno ili u malim timovima, mnogo su pomogli naučnicima i istraživačima da dođu do rešenja složene biohemijske zagonetke koja je godinama zbunjivala eksperte.
Pomenuta video igra je delo naučnih istraživača, biohemičara, sa Univerziteta u Sijetlu, pod vođstvom Dejvida Bejkera. Njegov originalni projekat napravio je spajanjem kompjutera i volontera masovnu i moćnu mrežu kompjutera koja može da reši složene biohemijske algoritme.
Igra kod igrača podstiče intuiciju, kreativnost, istrajnost (veliki broj pokušaja) i veštinu igranja trodimenzionalne video igre kako bi se odgonetnula struktura važnih molekula. Najveći uspeh do sada predstavlja otriće strukture enzima, od ključnog značaja za retroviruse kao što je HIV.
"Rešenje ovog problema predstavlja prvi primer otkrića kojim je rešen dugogodišnji naučni problem zahvaljujući igračima na kompjuterima", ističe gospodin Bejker.
Ovaj uspeh na neki način predstavlja izazov za kreatore video igara da veštinu igrača iskoriste za produktivniji i korisniji (za ceo svet) vid zabave od istrebljivanja zombija, na primer.
"Rezultati koje smo postigli ukazuju na veliki potencijal za integrisanje video igara sa realnim svetom naučnog procesa", ističe Bejker i dodaje da genijalnost igrača predstavlja moćnu silu koja se, ako je pravilno i prvovremeno usmerena, može koristiti za rešavanje širokog spektra naučnih problema, gde je za uspešno rešavanje potreban veliki broj veštih operatera, veliki broj kompjutera i dosta vremena za obradu podataka.
Tajna ovog velikog uspeha je u tome što je za istraživanje i ponavljanje velikog broja operacija korišćen veliki broj kompjutera i veliki broj operatera i time znatno skraćeno realno vreme istraživanja, tj. višestruko skraćenje vremena za dobijanje rešenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar