U trendu

Vitamin C sprečava nastanak katarakte

Snaga vitamina C kao antioksidansa dokazana je u borbi protiv prehlade, ali, prema novoj studiji, on može sprečiti i pojavu katarakte.

Katarakta je zamućenje očnog sočiva koje dovodi do slabljenja vida. Izraženija je kod starijih osoba i može se ukloniti operacijom, ali treba imati na umu da je katarakta vodeći uzrok slepila širom sveta.

Rezultati istraživanja govore da se razvoj katarakte ne može u potpunosti izbeći, ali se njeno formiranje i razvoj može prilično usporiti ukoliko jedemo hranu bogatu vitaminom C.

Nova studija obuhvatila je šezdesetogodišnje bliznakinje u Velikoj Britaniji (više od 2000 njih). U zavisnosti od uzimanja vitamina C kroz ishranu, rezultati su pokazivali i za trećinu manji rizik od katarakte, i to za period od 10 godina i više.

Na osnovu nalaza, studija pokazuje da genetika čini oko 35% rizika od katarakte, dok ishrana i drugi faktori mogu objasniti ostalih 65%.

Studija samo pokazuje rezultate i ne može dokazati uzročno-posledičnu vezu između vitamina C i katarakte. Značaj vitamina C, prema studiji, u očuvanju oka jeste u tome što tečnost unutar oka sa visokim sadržajem vitamina C sprečava oksidaciju i remećenje očnog sočiva. Ishrana bogata vitaminom C može povećati količinu vitamina u tečnosti oka i dodatno zaštititi oko od katarakte.

Mišljenje je da bi ovi nalazi mogli promeniti načine razmišljanja o formiranju katarakte i potvrditi da dobro izbalansirana ishrana sa vitaminom C može puno pomoći našim očima.

Ishrana bogata vitaminom C prava je preporuka za bolje zdravlje, bez obzira na to da li imate problema sa očima ili ne.

Na kraju treba napomentui da je za osobe koje imaju problema sa očima, od suštinskog značaja redovno korišćenje naočara kako bi se sa godinama razvoj katarakte usporio ili sprečio.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.