Voda i zdravlje

Zaboravite na koka-kolu, kafu i sokove: neka kokteli, razne vrste piva i likera postanu prošlost za vas. Uprkos mnogim pričama o zagađenju, voda je jedino božansko piće koje, pored toga što utoljava žeđ, ne škodi organizmu već čuva zdravlje.
Prema rezultatima više istraživanja, ljudi mahom uzimaju manje vode nego što im je potrebno. Ovakvo ponašanje može da bude i opasno po zdravlje, i to na više načina. Organizam kroz metaboličke procese stvara toksine i druge „otpadne“ produkte metabolizma. Voda pomaže da se ovakvi viškovi uklone i služi kao medijum za druge važne hemijske procese. Problemi sa varenjem, prekomerna težina, pojačani bolovi u mišićima (posebno nakon vežbanja) – svaka od ovih anomalija u vezi je sa nedostatkom vode.
Nedostatak vode posebno pogađa osobe koje su fizički aktivne: čak i blaga dehidracija može znatno smanjiti radnu produktivnost. Bez obzira na prirodu aktivnosti (dug boravak van kuće, obaveze koje zahtevaju neprekidni boravak na jednom mestu), uzimanje dovoljne količine vode mora da postane prioritet.
Ako nemate izgrađenu naviku da pijete potrebnu količinu vode dnevno, pokušajte sa zapisivanjem i praćenjem broja čaša vode. Napravite nedeljnu listu u koju ćete unositi ove podatke i tako pratiti svoj progres. Imajte na umu to da druga pića, premda sadrže vodu, imaju i druge, često štetne sastojke (kofein, veštačke arome, aditive). Voda je ipak najzdravije piće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.