Zaboravite na štapiće za uši, loši su! Ovo je najbolja alternativa!

Iako svi imamo naviku da su nam štapići za uši uvek pri ruci, ova ustaljena metoda nije najbolje rešenje kada se radi o uklanjanju nečistoća i prirodnog voska iz ušiju.

Naprotiv, na ovaj način možete poprilično da oštetite svoje zdrvlje, naročito ako to ne radite na pravi način. Umesto čišćenja štapićima, postoje drugi. mnogo zdraviji načini za održavanje higijene ušiju.

Da vidimo prvo zbog čega su štapići loši

Mogu izazvati povrede

Možda zvuči neverovatno, ali pamučni štapići mogu da izazovu povrede srednjeg uha, tačnije, da dovedu do pucanja bubne opne. Prema studiji koja se bavila povredama uha, ustanovljeno je da je čak 73 odsto tih povreda izazvano upravo štapićima.Ovo je zaista veliki procenat, uzimajući u obzir da je ispitano 263.000 ljudi, a da je istraživanje trajalo od 1990. do 2010. godine.

Mogu da gurnu vosak još dublje

Glavni cilj kada se radi o čišćenju ušiju štapićima, jeste izbacivanje voska, ali ovom metodom, zapravo, on može da se gurne još dublje u ušnu šupljinu. U ovom slučaju jedino rešenje je poseta lekaru koji može da ukloni problem profesionalnim metodama, što ponekad može da bude izrazito neprijatno.

Može da izazove infekciju

Vosak u ušima, odnosno cerumen, nije bez razloga tu. Njegov primarni zadatak jeste da zaštiti naše uši, pa i ceo organizam, od ulaska bakterija i drugih organizama i materija (poput prašine, prljavštine i insekata) da uđu u uho.

Šta kada dođe do povrede?

Ukoliko bol nije previše jak, mogu vam pomoći i obični lekovi protiv bolova koje možete uzeti i bez recepta. Međutim, ako se bol pojača ili počnu da ga prate zujanje u ušima i oslabljeni sluh, trebalo bi da kontaktirate lekara.

Šta može da se koristi umesto štapića?

Možete da koristite kapi za uši. To može biti neko bejbi ulje, mineralno ulje ili glicerin koje pažljivo treba da nakapate u uvo. Možete koristiti špric kojim ćete sipati malo tople vode u uho. Zatim nagnite glavu i pustite vodu da isteče.

Možete koristiti i vlažnu ili običnu suvu, nakvašenu maramicu. Rizik od povrede u ovim slučajevima gotovo i da ne postoji, a potrebno je samo da uvijete maramicu tako da može da vam uđe u uho.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.