U trendu

Zaštita od UV zraka

Većina ljudi još uvek ne koristi redovno kreme za sunčanje kako bi sprečila izloženost kože kancerogenim sunčevim zracima.

Kada se koriste kao što je preporučeno, kreme za sunčanje smanjuju rizik od svih vrsta raka kože i sprečavaju ili odlažu znake starenja kože, upozoravaju istraživači. Nažalost, rezultati istraživanja iz 2013. godine pokazali su da samo 14% muškaraca i 30% žena redovno koristi kreme za sunčanje za zaštitu lica i drugih delova kože izloženih suncu. Gotovo 40% korisnika krema za sunčanje nije bilo sigurno da li krema koju su koristili pruža zaštitu širokog spektra od UV zraka.

Istraživanje je takođe pokazalo da više od 40% muškaraca i 27% žena nikada ne koristi kreme za zaštitu kože od sunca kada je na otvorenom sat vremena ili duže.

Žene su nešto bolje od muškaraca, jer mnoge kreme za lice, koje žene koriste u svakodnevnom životu, sadrže faktore za zaštitu od sunca (SPF), izjavio je Daun Holman, naučnik iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i vodeći autor studije.

Zaključci

Potrebno je mnogo više edukacije žena i muškaraca o šteti od dugotrajnog izlaganja suncu, smatra dr Debora Sarnof, viši potpredsednik Fondacije za borbu protiv raka kože.

Ogroman broj melanoma – najsmrtonosnijeg oblika raka kože – kao i drugih vrsta raka kože, povezan je sa povećanim izlaganjem kože ultraljubičastim (UV) zracima. Rak kože je najčešći rak u Sjedinjenim Američkim Državama, a najteži oblik, melanom, odnosi više od 9.000 života godišnje.

Zato je svakodnevno zaštita od sunca od presudnog značaja.

Stručnjaci iz pomenute fondacije preporučuju usvajanje kompletnog režima zaštite od sunca:

  • boravak u hladovini, ne na suncu
  • zaštita kože lakom odećom
  • korišćenje šešira sa širokim obodom
  • nošenje naočara za sunce
  • korišćenje vodootpornih krema za sunčanje sa širokim spektrom zaštite (SPF – 30 ili više)

Kreme širokog spektra zaštite od sunca zapravo su kreme za sunčanje koje štite kožu od UVA i UVB zraka. UVB zraci odgovorni su za opekotine od sunca, dok UVA zraci prodiru dublje u kožu, izazivajući sušenje kože i bore. Stručnjaci upozoravaju da UVA i UVB zraci imaju veliku ulogu u nastanku raka kože.

Saveti

Proverite datum roka ispravnosti kreme za sunčanje koju koristite, da ne biste koristili kreme sa isteklim rokom upotrebe koje vam neće pomoći.

Da biste iskoristili punu zaštitu kreme koju koristite, treba da je dobro utrljate u kožu i ponavljate postupak svaka dva sata: posle plivanja, posle znojenja i posle brisanja peškirom.

Pored krema za sunčanje, koristite i druge mere zaštite od sunčevih zraka (suncobrane, šešire, kape, naočare, odeću…).

Ako ste preosetljivi na sunčeve zrake, pre nego što krenete na otvoren prostor, proverite indeks UV zračenja. Obaveštenja o UV zracima za predstojeći dan možete naći putem interneta ili TV-a (obično na teletekstu) ili u štampi . Ako se očekuje veće UV zračenje, manje izlazite iz prostorija, obucite se prikladno, ponesite suncobran i obavezno se namažite kremama.

Da biste se manje izlagali suncu u vreme toplih dana (i jakih UV zraka), pokušajte da isplanirate svoje aktivnosti na otvorenom prostoru tako da izbegnete maksimalno zračenje. UV zraci su najintenzivniji oko podneva, tačnije, između 10 i 14 sati, i tada treba izbegavati izlaske.

Upozorenja

Istraživači koji su ispitivali oko 4.000 odraslih osoba u vezi sa upotrebom krema za sunčanje, ustanovili su da siromašniji slojevi društva i crnci (u Americi) ređe koriste kreme za sunčanje. Pa ipak, cena nije presudna u korišćenju krema za sunčanje, već navike.

Neke osobe zaziru od krema za zaštitu od UV zraka, jer se plaše hemikalija. Stručnjaci navode da su „legalne“ kreme za sunčanje ispitane i da ne smetaju većini ljudi, tako da razloga za bojazan nema. Osobe sa osetljivom kožom treba da se posavetuju sa svojim lekarom i izaberu kremu na koju nisu alergične i koja im odgovara.

Napomena

Pomenuta studija nedavno je objavljena u „Journal of the American Academy of Dermatology“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar