U trendu

Zbog ove česte greške dolazi do gubitka i opadanja kose: Frizer otkriva ko je „krivac“ za ovu pojavu

Opadanje kose „proživljava“ svaka žena i često to pripisujemo promeni vremena, ciklusu ili drugim faktorima.

No, frizer Branislav Relić ukazao je na greške koje svesno činimo i da opadanje kose dolazi često od „naših ruku“.

Kako ističe, ove greške nas mogu koštati kose više nego što mislimo.

– Gubitak ili opadanje kose je postalo sve češći problem pre svega žena. Opadanje kose se često pripisuje godišnjem dobu, trudnoći ili genetici. Ali ovaj problem se najčešće krije u „bezazlenim“ situacijama. Gubitak ili opadanje kose je prirodna stvar. Prosečno opadanje broja dlaka za 24 časa je od 30-100. Sve više od 100 se smatra prekomernim opadanjem. Jedan od najčešćih, mehaničkih uzroka gubitka kose je vezivanje gumicom – govori frizer i dodaje:

– Kada je kosa pokupljena u visoki rep, najčešće žene moraju da prejako stegnu gumicu da bi frizura mogla dugo da stoji, ali nakon dužeg vremenskog perioda kada se kosa pusti, pojavi se bol u tim predelima temena, gde je kosa bila stegnuta. Prvo što se dešava kada je kosa u repu, jeste da se lomi na delovima koje je gumica pritisla i samim tim dlaka slabi i postaje poroznija.

Branislav ističe da ovakva frizura poprilično slabi sam koren dlake. Uz to, dolazi i stvaranje zalizaka, kao i gubljenja kose u predelima oko lica.

– Najčešće kosa kreće da se kida u tim delovima oko lica, jer su tu najoštećeniji delovi. Mnogi mešaju pokidane delove kose sa „bebećom kosom“.

Izbegavajte vezivanje kose gumicom osim ako to nije „feder-gumica“. Takva gumica nece vršiti trenje na koren i dužinu kose. Kao najbolje rešenje da prikupite kosu, jeste korišćenje šnale – ističe Branislav Relić za Ona.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.